Ministru britanic: Migranții să solicite AZIL în prima țară

Narcis Popa |
Data publicării:

Ministrul britanic de interne, Sajid Javid, şi-a exprimat îndoiala cu privire statutul de solicitant de azil al migranţilor care îşi riscă viaţa încercând să traverseze Canalul Mânecii la bordul unor ambarcaţiuni fragile, în cursul unei vizite miercuri la Dover, potrivit AFP.

"Dacă sunteţi un adevărat solicitant de azil pentru ce nu aţi cerut azil în prima ţară sigură în care aţi sosit?", a întrebat retoric el, în timp ce acest gen de traversări se înmulţesc.

Potrivit lui Javid, 539 de migranţi au încercat să traverseze Canalul Mânecii la bordul unor mici ambarcaţiuni în 2018, dintre care 80% în ultimele trei luni. Ei au fost, potrivit lui, 230 doar în luna decembrie.

Ministrul şi-a exprimat uimirea în special că migranţii nu-şi depun cererile de azil în Franţa:"Franţa nu este o ţară în care cineva să susţină că nu este sigură!".

Javid a evocat traversări "incredibil de periculoase" şi s-a străduit să descurajeze candidaţii la astfel de călătorii. "Dacă sosiţi în Regatul Unit, noi vom face tot ce ne este în putere pentru ca voi să nu reuşiţi, pentru că noi trebuie să spargem această filieră. Spargerea acestei filiere înseamnă salvarea mai multor vieţi."

Aceste declaraţii i-au atras critici din partea unei responsabile a organizaţiei de ajutor pentru refugiaţi Refugee Action, Lisa Doyle, care şi-a exprimat regretul faţă de comentarii "profund preocupante". "Este ruşinos că ministrul de interne pare să aibă nevoie să i se amintească că cererea de azil este un drept şi că Regatul Unit are obligaţia să examineze cererile şi să-i protejeze pe cei care au nevoie de ele", a declarat ea pentru AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel