Mii de persoane au fost evacuate înaintea sosirii taifunului Rai

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Taifunul Rai amenință sudul Filipinelor. Mai multe provincii au fost evacuate. 

Mii de rezidenţi din zone cu risc crescut situate în estul şi sudul Filipinelor au fost evacuaţi miercuri înaintea sosirii taifunului Rai, au precizat autorităţile, potrivit DPA, scrie Agerpres. 

Rai este însoţit de vânturi cu viteze maxime de 120 de kilometri pe oră şi rafale de până la 150 de kilometri pe oră şi se apropie de insula sudică Mindanao, a menţionat biroul de meteorologie.

Potrivit prognozelor, ar urma să atingă uscatul în nordul Mindanao sau în regiunea estică Visayas în după-amiaza sau seara zilei de joi, a mai adăugat biroul.

Evacuări preventive în cel puţin cinci provincii



Potrivit agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor, sunt în desfăşurare evacuări preventive în cel puţin cinci provincii estice şi sudice. În provincia sudică Surigao Del Sur, cel puţin 2.000 de persoane au fost evacuate, potrivit guvernatorului provinciei.

''Aproape 16 milioane de persoane trăiesc în cele cinci regiuni care se aşteaptă să fie cel mai grav afectate, 3,8 milioane dintre aceştia trăiesc sub limita sărăciei'', potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Deşi nu a existat pericolul ca Rai să se transforme într-un super-taifun, este ''în continuare un ciclon puternic şi va provoca prejudicii şi pagube zonelor afectate'', a spus Ricardo Jalad, directorul agenţiei naţionale pentru gestionarea dezastrelor.

Fenomene meteo deosebite



''Taifunul va aduce ploi abundente, pe alocuri intense, care ar putea declanşa inundaţii şi alunecări de teren'', a avertizat el.

Arhipelagul Filipinelor este lovit în medie de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit Filipinele a fost taifunul Haiyan, care a provocat moartea a peste 6.300 de persoane şi a strămutat peste 4 milioane în noiembrie 2013.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel