EXCLUSIV  Migraţia tinerilor, lovitură pentru România. Dumitru Sandu: E foarte mult

Mihai Ciobanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Prof. Dumitru Sandu, specialist în problemele migrației și sociolog, a explicat, în cadrul unui interviu acordat Stiridiaspora.ro, faptul că este foarte important să vedem nu doar câţi pleacă din ţară, ci şi cine pleacă. 

Abordarea clasică legată de românii care aleg să plece din ţară este cea legată de cifra lor. O abordare care ar trebui completată cu un studiu privitor la cine pleacă: ce vârstă au cei care părăsesc ţara, ce calificare şi studii au. Acest lucru a fost explicat, în cadrul unui interviu acordat Stiridiaspora.ro, de către prof. Dumitru Sandu, specialist în problemele migrației și sociolog.

"În clipa de faţă, când vorbim de migraţie, atenţia se concentrează pe cei care sunt plecaţi în străinătate: sunt mulţi şi, evident e o problemă pentru starea actuală a ţării. […] Cineva a făcut un calcul şi a zis: dacă nu erau plecările tinerilor, ale celor calificaţi, România ar fi avut un ritm de creştere cu zece puncte procentuale mai mult decât cel actual. E un indicator de greutate a pierderii economice pe care ai avut-o. Migraţia este redusă la cei care sunt plecaţi în străinătate, iar consecinţa unei abordări de tipul ăsta este cum îi aducem acasă. Nu e suficient.

A doua faţetă este legată de cei care vor să plece: 47-50% dintre tinerii din România, întrebaţi dacă ar dori să plece din ţară în următorii cinci ani, au zis da, spunând am planuri, sunt hotărât. Evident, sunt declaraţii, sunt intenţii. N-or fi 47%, dar undeva spre 35% sunt. E mult. E foarte important să trecem de la focalizarea exclusivă pe număr, câţi vor să plece şi câţi au plecat, la focalizarea pe calificări. Cine pleacă? Pentru că, oriunde te-ai situa, e foarte important cine pleacă", a explicat Dumitru Sandu.

Urmăreşte declaraţiile prof. Dumitru Sandu, aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel