Migranții romi din Europa, mulți de origine română, intră în SUA cu pluta

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Migranții romi din Europa, mulți de origine română, intră în SUA cu pluta
Migranții romi din Europa, mulți de origine română, intră în SUA cu pluta

Printre sutele de migranți din America Centrală care traversează zilnic râul Rio Grande pe plute din Mexic spre Texas, câteva zeci s-au remarcat recent, relatează Reuters.

În general, erau mai înalți și unii purtau pantofi eleganți și treninguri, în timp ce mulți dintre ceilalți migranți purtau tricouri și blugi.

Ofițerii de poliție de frontieră americani care i-au prins lângă râu au încercat să le vorbească în spaniolă, dar unii au explicat într-o engleză stricată că erau români, spune un fotograf Reuters.

Zeci de români care fac parte din minoritatea romă au trecut granița SUA-Mexic în sudul Texasului în ultimele săptămâni pentru a solicita azil, astfel încât arestările la frontieră au ajuns în ultimele luni la un maxim pe 20 de ani.

Reuters a asistat, în mai, la trecerea mai multor grupuri mari de migranți peste Rio Grande pe plute. Migranții cu care a vorbit Reuters au spus că fug din România din cauza rasismului și că vor să caute azil în Statele Unite.

 

Peste 2.000 de români au trecut granița de sud-vest în anul fiscal 2016

 

Timp de trei săptămâni, un fotograf Reuters a văzut aproape 200 de români traversând frontiera Texasului, multe fiind familii de 10-15 persoane.

Agenții de patrulare de frontieră au reținut până acum 2.217 români în anul fiscal 2021, mai mult decât cei 266 prinși în anul fiscal 2020 și cei 289 în anul fiscal 2019, potrivit datelor furnizate de U.S. Customs and Border Protection.

Peste 2.000 de români au trecut granița de sud-vest în anul fiscal 2016. Sosirile actuale sunt pe cale de a deveni cele mai mari din 2007, primul an pentru care sunt disponibile datele legate de cetățenie.

Margareta Matache, directorul Programului pentru romi de la Centrul FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, a declarat că mulți romi au fugit din România pentru a scăpa de persecuții și circumstanțe economice, alimentate parțial de pandemia COVID-19.

 

Mulți migranți români zboară de la Paris la Mexico City ca turiști

 

Ministerul de externe al României nu a răspuns la o cerere de comentarii, potrivit Mediafax.

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene a constatat într-un sondaj din 2016 efectuat pe aproape 8.000 de romi din nouă țări europene că aproximativ 80% din etnie trăia sub pragul de sărăcie.

Conform rapoartelor mass-media, mulți migranți români zboară de la Paris la Mexico City ca turiști, deoarece nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi, contrabandiștii îi duc cu autobuzul până la granița cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel