Metoda „avocatul“. Victima - o moștenitoare celebră în Italia: Un tânăr a pus mâna pe bijuterii și lingouri de aur de 4 milioane de euro

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Moștenitoarea celebrei familii italiene Caproni din Milano a rămas fără bijuterii, monede și lingouri de aur în valoare de 4 milioane de euro. Creierul escrocheriei este un tânăr de 20 de ani, care a pretins că este avocat și are nevoie de bani pentru a-l ajuta pe fiul ei, care ar fi provocat un accident de mașină în urma căruia va fi arestat.

Bărbatul care se prezintă la poalele unui palat nobiliar din spatele Domului, în inima orașului Milano, descris ca fiind un tânăr de vreo 20 de ani, pleacă cu un cărucior supraîncărcat de bijuterii, monede și lingouri de aur.  "Fiul dumneavoastră a fost arestat, are nevoie de bani", a fost motivul invocate de el, și crezut de femeia de 88 de ani face parte din dinastia Caproni.

Pretinsul avocat umplut valiza cu bijuterii, inele, ceasuri de lux, bani lichizi, o colecție valoroasă de monede rare, dar mai ales un număr mare de lingouri de aur. Era mica comoară păstrată în seiful familiei și i-a fost înmânată chiar de o descendentă a dinastii Caproni, a acelui Gianni Caproni, "creatorul și constructorul aripilor italiene", așa cum este definit celebrul inginer aeronautic, fost un pionier al zborului. 

Metoda „avocatul“:  „Fiul dumneavoastră a fost arestat, are nevoie de bani“

 

Valoarea totală a prăzii ar fi de aproximativ patru milioane de euro. O cifră dincolo de speranțele escrocilor. Cererea fusese mult mai mică: 12.500 de euro, în numerar, dar nu neapărat, potrivit Corriere.

Tehnica de escrocherie aleasă este una dintre cele mai populare pentru înșelarea persoanelor în vârstă. Iar priceperea "specialiștilor" reușește adesea să spargă orice barieră defensivă, chiar și la persoanele lucide și raționale. Totul începe cu un apel telefonic. Când femeia, singură în casă în acel moment, a răspuns la telefon, capcana s-a declanșat.

Escrocii au pus mâna pe bijuterii și lingouri de aur de 4 milioane de euro

 

Din acest punct, variațiile pe această temă sunt aproape infinite. Cea mai cunoscută „variațiune“ a acestei teme, în România, este metoda „accidentul“. Aproape întotdeauna, în acest tip de înșelăciune - în care poliția a fost mereu implicată și în campanii de comunicare preventivă - se mizează foarte mult pe cartea sentimentală a copiilor, care se confruntă evident cu situații care îi împiedică să comunice direct cu rudele lor și mai ales au nevoie de bani pentru a rezolva orice problemă, fie că este vorba de sănătate, fie că este vorba de lege. O pistă de la care răufăcătorii nu s-au abătut nici de această dată.

La telefon cu victima se află, de data aceasta, un bărbat care se prezintă drept avocat. Acesta o informează pe femeia de 88 de ani că fiul ei a provocat un accident de mașină în urma căruia va fi arestat. Este convingător și insistent: reiterează necesitatea  de a plăti o cauțiune pentru eliberarea sa. În acest moment intră în scenă cel de-al doilea actor, căruia protagonistul îi pasează mingea. Rolul său este de a corobora povestea complicelui. Acesta spune că este mareșal de carabinieri, confirmă urgența cererii și aranjează o întâlnire la el acasă pentru a încasa suma. 

Victima - o moștenitoare celebră în Italia

 

Din păcate, în acest caz, escrocheria a dat roade, iar escrocii au pus mâna pe o avere impresionantă, pe care chiar victima le-a înmânat-o. Familia Carponi a raportat incidentul la poliție. Un ajutor în cadrul anchetei, care va fi coordonată de grupul anticriminalitate al Parchetului din Milano, ar putea fi oferit de numeroasele camere de luat vederi care monitorizează zona centrală a orașului, astfel că este de așteptat ca escrocii să fie prinși cât de curând. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel