Mesaj VIRAL din Diaspora: "Cum va fi când ne întoarcem în România, țara noastră MAMĂ?"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Un român stabilit în Marea Britanie postat pe contul său de Facebook un mesaj care a devenit rapid viral printre internauți. El vorbește despre migrația românilor între statele din vestul Europei și se întreabă cum va fi momentul în care românii din Diaspora se vor întoarce în țara lor natală.

"Neața! Suntem pregătiți, dragi diasporeni?

Foarte mulți romani, care au locuit ani buni în: Italia, Spania, Grecia sau Portugalia, și-au luat catrafusele și au emigrat către UK, Germania sau Tarile Scandinave.
Au plecat după ce "și-au pus la punct" in tarile de unde au venit: slujba, casă, mașina, familie, prieteni etc. Mulți au fost nevoiți să-și mute "cortul" după 10, 20 sau chiar 30 de ani de trai și adaptare. DE CE? 
Răspunsul lor e plastic: "Nu mai era de treaba"

Răspunsul asta arata clar, ca nu și-au pus niciodată problema ca vor ajunge în punctul în care vor trebui sa emigreze ( de nevoie) , din nou, asa cum au emigrat inițial din România.
Oficial, acești romani se afla la a doua dezradacinare. Dezradacinarea lasă răni adânci pe suflet, oricât ai nega.
Cu cât te-ai înrădăcinat mai bine într-un loc, cu atât mai grea e despărțirea. Și cu atât mai grea e re-adaptarea în noul loc. (limba,oameni, obiceiuri, vreme, locuință, școală etc)
În UK, sunt deja, oficial, aproape 500.000 de români (veniti de peste tot) 
Dpdv financiar, majoritatea se descurca bine. Problema este ca, în urma discuțiilor, am aflat ca foarte putini și-au pus problema ca ar fi foarte posibil sa-și mute din nou "cortul".
Putini își pun problema ca la un moment dat Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu o criza de proporții, în urma căreia din ce în ce mai multe tari (nu doar UK) sa ceara : ruperea de UE, independenta, iar cetățenii sa aplice "legea priorității". 
Sa ajungem în situația în care, singura tara care ne mai poate găzdui sa rămâna tara de baștină - România. România aia în care, foarte mulți compatrioți, "și-au băgat picioarele".
-"Ce sa mai fac în România?"
-"M-oi întoarce când și-o reveni".

Si de-abia aici se complica problema.
Dacă nu avem grija de "tara mama", dacă nu pregătim terenul, dacă o lăsăm cu totul de izbeliște, cum va fi momentul în care vom fi NEVOIȚI sa ne întoarcem la ea, la tara mama, la România?", este mesajul postat pe contul său de Facebook de Cezar Cristian Fanaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel