Medicul Răzvan Constantinescu: De-asta au plecat din România. Nu pentru "salarii mai mari"

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Celebrul medic Răzvan Constantinescu spune ca plecarea medicilor din România a avut loc în primul rând pentru că nu aveau unde să se angajeze. Cu toate acestea, consideră medicul, gândul de întoarcere ar trebui să rămână mereu viu, iar părăsirea țării originare poate duce la un dezechilibru major, pe lângă ruperea de cei dragi. 

Iată mesajul medicului Răzvan Constantinescu: 

1. După părerea mea, plecarea unui portughez din Portugalia sau a unui vietnamez din Vietnam ar trebui să se producă doar în două situaţii:

- când e foarte bun în domeniul lui şi poate performa net superior în acel domeniu dacă se mută (temporar?) într-o ţară cu tehnologie mult mai avansată;
- dacă nu are cum trăi acasă la el - în această categorie s-au aflat, cel puţin până acum doi ani, mii de tineri medici români... ei nu plecau "pentru salarii mai mari", ci pentru că nu aveau unde să se angajeze; deloc!

2. Indiferent care este motivul plecării, gândul întoarcerii trebuie să rămână viu.

3. De ce cred asta? Pentru că, în afară de suferinţa pricinuită uneori celor dragi rămaşi acasă, eu văd şi un motiv egoist: atât timp cât ne-am născut într-un anume loc, elementele chimice ale ambientului, apa, constituenţii solului creează un anumit echilibru - să-i zicem homeostatic - care nu este înţelept să fie deranjat; la asta se adaugă echilibrul psihic în relaţie cu tradiţiile, obicieurile, cultura locului... şi perturbarea lui poate conduce la stres emoţional, tulburări de adaptare, depresie fără o cauză evidentă etc.

4. Pentru restul situaţiilor, ideea prevalentă pentru mine (de data asta are o alură strict personală) este că eu m-am dezvoltat aici, am fost instruit aici (cu eforturi şi costuri dificil de cuantificat) şi de aceea am o datorie pentru oamenii de aici, pentru conaţionalii mei, indiferent de frecuşurile birocratice, porcăria din mass-media sau abuzurile statului poliţienesc. Marea majoritate a "alor mei" nu sunt nici funcţionari la Primărie, nici jurnalişti înfometaţi, nici procurori care nu-şi respectă meseria, nici politicieni, medici, preoţi ori profesori care şi-au vândut onoarea. Marea majoritate sunt ca bunicii şi părinţii mei! Dacă există o cale, nu-i voi părăsi.

P.S. Anunţ încă o dată că oricine va mai folosi pe-aici expresia "ţară de c˙˙˙˙t" (sau echivalente), ori îşi va critica părinţii, va lua block imediat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel