Medicii români pleacă din țară. Majoritatea aleg să lucreze în această țară europeană: „Sistemul nostru de sănătate are mult de învățat”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Chiar dacă salariile în domeniul sănătății au crescut, încă sunt medici care aleg să plece în străinătate.

Ultimele date arată o creștere faţă de anii precedenți, potrivit Știrile PRO TV. Peste 1.000 de doctori au cerut anul trecut certificatul profesional pentru a se angaja în alte țări. Vor în special să învețe meserie într-un sistem mai bine pus la punct decât cel din România.

Paul este în anul IV de rezidențiat, la Anestezie și Terapie Intensivă. De curând a decis să plece pentru o perioadă în Irlanda.

„Sistemul nostru de sănătate are mult de învățat din altele care performează mai bine. Am o oră de învățare în fiecare dimineață. Se iau cazuri, vorbesc cu noi. Lucru care mi s-a părut halucinant. Noi învățăm și suntem plătiți să învățăm", spune Dr. Paul Oargă, medic rezident ATI, conform sursei citate.

Anul trecut, peste 1.000 de medici din România au solicitat Certificatul Profesional ca să poată lucra în străinătate. Sunt cu peste 25% mai mulți decât în 2021. Majoritatea au ales Franța.

Certificate profesionale solicitate:

2022: 1049
2021: 817
2020: 861

 

Țări pentru care au fost solicitate certificate profesionale în 2022

 

Franța: 322
Germania: 150
Marea Britanie: 145

Alexandru Mischie este cardiolog şi este șeful unității de cardiologie intervențională într-un spital din centrul Franței. A plecat în Hexagon acum aproape 10 ani ca să învețe meserie de la cei mai buni.

„Odată cu mărirea salariilor, în România s-a rezolvat jumătate din problemă. Cealaltă jumătate o reprezintă dotarea din spitale. Sistemul medical din țările occidentale este mult mai prietenos cu medicul și mult mai prietenos și cu pacienții", spune Dr. Alexandru Mischie, șeful secției de cardiologie întervențională de la Spitalul Montluqon, Franța.

Într-un spital public din Franța, salariul unui medic cardiolog porneşte de la 4.000 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel