Medicament anti-COVID, dovedit ineficient în lupta cu boala. Oamenii de ştiinţă şi-au pus mari speranţe în el (STUDIU)

Andreea Cosma |
Data publicării:

Colchicina, un medicament în care oamenii de ştiinţă canadieni îşi puseseră mari speranţe în ianuarie, nu este eficientă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19, conform rezultatelor unui vast studiu clinic britanic Recovery, relatează AFP.

Utilizarea colchicinei "nu este asociată cu o reducere a mortalităţii (...), a duratei şederii în spital sau a riscului de a fi pus sub ventilaţie mecanică", scriu cercetătorii britanici într-un studiu publicat marţi online, însă nepublicat încă într-o revistă ştiinţifică.

"Din păcate, nu există dovezi ale unui beneficiu clinic" al acestui medicament, potrivit rezultatelor acestui studiu la care au participat 11.000 de pacienţi, a scris pe Twitter unul dintre oficialii Recovery, Peter Horby.

"Au existat motive întemeiate să credem că poate funcţiona (...), dar am stabilit că colchicina nu este eficientă", a afirmat, tot pe Twitter, un alt responsabil al studiului britanic, Martin Landray.

 

Colchicina, ineficientă în lupta cu boala



La sfârşitul lunii ianuarie, cercetătorii de la Institutul de cardiologie din Montreal au dat asigurări că colchicina, un medicament antiinflamator utilizat împotriva gutei, ar putea reduce semnificativ complicaţiile şi mortalitatea la pacienţii cu COVID-19.

Studiul lor preliminar, numit Colcorona, a implicat pacienţi cu COVID-19, însă care nu erau încă spitalizaţi. În acest proces, Grecia a autorizat prescrierea acestui medicament pentru tratarea COVID-19.

Însă aceste speranţe au fost întâmpinate cu prudenţă de comunitatea ştiinţifică internaţională, potrivit căreia aceste afirmaţii erau insuficient justificate.

La 4 februarie, Inesss, agenţia medicamentului din Quebec, a considerat că este "prematur să sprijine utilizarea colchicinei la persoanele care nu au fost spitalizate cu un diagnostic" de COVID-19.

Inesss a declarat că rezultatele studiului nu au fost "semnificative statistic" şi a solicitat cercetări suplimentare. Ea a subliniat, de asemenea, "posibila apariţie a emboliei pulmonare în urma consumului de colchicină la populaţia infectată cu SARS-CoV-2 care nu este internată în spital".

La 5 martie, oficialii Recovery, care evaluează eficienţa mai multor tratamente împotriva COVID-19, au decis să oprească partea de studiu dedicată colchicinei, considerată ne-concludentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel