Mașinile, interzise pe străzi duminica, în Grecia; aer condiționat - cu porția: Guvernul elen anunță măsuri drastice de economisire

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sursa foto: Facebook
sursa foto: Facebook

Înaintea unor noi anunțuri pentru combaterea crizei energetice care afectează întreaga lume, noi măsuri vin din partea guvernului elen. Executivul din Grecia intenționează să adopte un plan de economisire a energiei, care prevede, între altele, ca autoturismele să nu mai circule duminica, precum și „porționarea“ aerului condiționat.

Războiul din Ucraina a înăsprit marjele energetice în întreaga Europă, iar acum măsurile sunt văzute ca o stradă cu sens unic. Spania și Italia au arătat calea și se așteaptă ca Grecia să le urmeze exemplul în zilele următoare.

După ce premierul a anunțat că guvernul va anunța în curând un plan național de economisire a energiei, primele informații au început să vadă lumina tiparului. Printre măsurile care vor fi luate se numără "reducerea" aparatelor de aer condiționat în sectorul public. Ministrul Mediului, Kostas Skrekas, vorbind pentru SKAI, a fost clar:

"Împreună cu miniștrii responsabili, Theodoros Skylakakis și Makis Voridis, planificăm o serie de măsuri și acțiuni care să permită sectorului public să economisească energie. Pentru că anul trecut cu canicula am ajuns la o cerere record, aparatul de aer condiționat dacă îl reglăm la 26 de grade obținem cel mai bun rezultat în ceea ce privește calitatea aerului și economia de energie", a spus el.

Mașinile, interzise pe străzi duminica, în Grecia

 

Planul grec, după cum a lăsat să se înțeleagă premierul la întâlnirea cu președintele Consiliului Europei, va avea ca "boschula" modelul spaniol, care, în afară de o limită maximă de temperatură pentru funcționarea aparatelor de aer condiționat vara și iarna în clădirile publice, include teleworking pentru funcționarii publici de trei ori pe săptămână.

Lista AIE, pe care și Grecia o are în mână pentru a o folosi, include, printre altele, teleworking de trei ori pe săptămână, stimulente pentru utilizarea transportului public (reducerea prețului biletelor), alternarea traficului în marile orașe, încurajarea unui număr mai mare de persoane să folosească în comun mașinile, reducerea limitelor de viteză pe autostrăzi, orașe și sate fără mașini duminica, utilizarea căilor ferate în locul avioanelor.

De asemenea, se așteaptă să ofere stimulente pentru înlocuirea aparatelor consumatoare de energie, intervenții în clădirile publice și private (de exemplu, instalarea de panouri fotovoltaice, instalarea de panouri solare etc.) și se așteaptă să încurajeze utilizarea cât mai redusă a mașinilor personale.

Teleworking, mai puține aparate de aer condiționat și... metrou cu noile măsuri

 

În același timp, nu este exclus să se recomande teleworking pentru angajații din sectorul public, așa cum s-a făcut deja în Spania și Italia, limitarea utilizării aparatelor de aer condiționat în clădirile publice și stimulente pentru utilizarea transportului public de către angajați. Guvernul speră că aceste măsuri vor duce la economii de energie, vor reduce facturile la electricitate și vor contribui la efortul de reducere a dependenței UE de energia rusă. De fapt, premierul Kyriakos Mitsotakis, în discuția "în fața camerei de luat vederi" pe care a avut-o la prânz la palatul prezidențial cu președintele Republicii, Katerina Sakellaropoulou, a "fotografiat" sau chiar... a anunțat o astfel de măsură, referindu-se la "mici schimbări în comportamentul nostru" și spunând:

"Pentru că toată lumea trebuie să susțină acest efort colectiv, vom prezenta și un plan cuprinzător de economisire a energiei. Pentru că mai avem încă un drum lung de parcurs în această direcție, fie că vorbim de clădiri publice sau de locuințe private. Prin mici schimbări în comportamentul nostru putem economisi energie, putem economisi bani și putem facilita efortul țării de a-și reduce amprenta energetică globală. Acestea sunt politici care nu pot fi decât benefice, iar guvernul se va asigura că un plan concret și coerent pentru implementarea lor va fi prezentat foarte curând", a precizat premierul elen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel