Maşinile de lux ale ruşilor aflaţi în tranzit umplu parcarea aeroportului din Helsinki: Finlanda sfătuiește statele din UE să restrângă vizele

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Fotografie creată de Mike, de la Pexels
Fotografie creată de Mike, de la Pexels

Finlanda a devenit o importantă ţară de tranzit pentru turiştii ruşi care călătoresc în Europa, astfel că maşini Porsche, Bentley şi alte mărci de lux, înmatriculate în Rusia, umplu parcarea aeroportului din Helsinki, de unde turiştii îşi continuă traseul, relatează AFP.

O privire rapidă în parcarea aeroportului din Helsinki arată zeci sau chiar sute de maşini de ultimă generaţie, cu numere de înmatriculare ruseşti, printre care noul Mercedes-Benz S-Class Sedan şi un Porsche 911 Turbo S. Uniunea Europeană şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti după ce Moscova a invadat Ucraina, ceea ce i-a determinat pe ruşii care vor să călătorească în Europa să traverseze frontiera cu maşina sau, dacă sunt dispuşi să facă un ocol, să zboare cu companii aeriene non-occidentale.

De la ridicarea de către Moscova, în iulie, a restricţiilor privind călătoriile în legătură cu COVID-19, numărul turiştilor ruşi a crescut, în paralel cu o nemulţumire tot mai mare în Europa în legătură cu venirea lor, în contextul războiului din Ucraina.

Maşinile de lux ale ruşilor aflaţi în tranzit umplu parcarea aeroportului din Helsinki

 

Intervievat de AFP, ministrul de externe Pekka Haavisto a spus că Finlanda a devenit o 'ţară de tranzit' pentru turiştii ruşi, adăugând că există 'mulţi turişti ruşi pe aeroportul din Helsinki în acest moment'.

Finlanda a anunţat săptămâna trecută că va limita vizele turistice pentru ruşi la 10% din volumul actual începând cu 1 septembrie din cauza nemulţumirii tot mai mari în legătură cu turismul rus în plin război în Ucraina. Însă ruşii continuă să intre în Finlanda cu vize Schengen emise de alte ţări.

'Ei vin aici cu vize Schengen emise de multe ţări şi îşi continuă traseul prin aeroportul din Helsinki', a explicat Haavisto. Conform poliţiei de frontieră finlandeze, aproape două treimi dintre ruşi traversează frontiera estică a Finlandei folosit o viză Schengen emisă de o altă ţară decât Finlanda.

Finlanda sfătuiește statele din UE să restrângă vizele

 

'Ungaria, Spania, Italia, Austria şi Grecia emit în general (vize) pentru ruşi şi sunt principalele ţări care fac asta în fiecare an', a explicat pentru AFP Mert Sasioglu, un reprezentant al poliţiei de frontieră. Regulamentul Schengen nu permite Finlandei să îşi închidă frontiera pentru anumiţi cetăţeni, precizează Haavisto. O astfel de măsură nu poate fi decisă decât în comun în cadrul UE. 'Dat fiind faptul că Finlanda şi ţările baltice îşi doresc să restrângă aceste vize, ar fi bine ca statele din UE să ia decizii similare', a adăugat ministrul de externe.

Finlanda intenţionează să ridice această problemă la următoarea reuniune a miniştrilor de externe din UE, prevăzută a avea loc la 30 august în Cehia. Comisia Europeană a recunoscut săptămâna trecută că discuţiile sunt în derulare, în încercarea de a adopta o 'abordare coordonată' în chestiunea vizelor.

Ţări ca Letonia, Lituania şi Polonia au încetat să mai emită noi vize turistice pentru ruşi la puţin timp de la izbucnirea războiului. Estonia vrea chiar să nu mai permită trecerea ruşilor care au o viză emisă de o altă ţară membră a UE. Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat rezervele faţă de astfel de restricţii, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel