Masha, primul urs salvat cu succes din Ucraina

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Masha, primul urs salvat cu succes din Ucraina
Masha, primul urs salvat cu succes din Ucraina

Masha este o ursoaică care a călătorit mai bine de 200 de kilometri de la circul ucrainean unde se afla până la un sanctuar pentru urșii liberi din țara vecină.

După o călătorie periculoasă, Masha, o ursoaică brună care și-a petrecut viața într-un circ, a fost scoasă din Ucraina și a ajuns la sanctuarul de urși Libearty din România.

Masha a pornit într-o călătorie de 140 de mile prin Ucraina devastată de război până în România, unde se va alătura celorlalți 116 urși din sanctuar și se va bucura de mult așteptata ei pensionare.

Prima etapă a călătoriei prin Ucraina a fost efectuată cu mult curaj de către directorul organizației caritabile Warriors of Wildlife, Lionel de Lange.  La graniță, Masha a fost transferată către organizația noastră parteneră din România, Asociația Milioane de Prieteni (AMP), pentru ultima etapă spre siguranță.

 

Ultima parte a acestei salvări, precum și îngrijirea sa, a fost finanțată de World Animal Protection și de susținătorii săi

 

Inițial, operațiunea de salvare trebuia să aibă loc la sfârșitul lunii februarie, dar din cauza invaziei rusești, a fost suspendată. Călătoria din Ucraina până în România a decurs fără probleme, iar Masha a fost sedată pentru ca lunga călătorie să fie mai confortabilă pentru ea.

La sosire, personalul AMP a observat că Masha avea unele probleme de mers din cauza faptului că era forțată să stea în picioare pe picioarele din spate la circ, iar ghearele ei sunt extrem de lungi. În ciuda acestui fapt, Masha s-a bucurat de prima ei experiență de libertate, deoarece a explorat sanctuarul pentru prima dată.

Ursoaica și-a petrecut 19 ani din cei 22 de ani de viață într-un circ, unde a fost ținută într-o cușcă mică și forțată să facă trucuri. Acum, ea va trăi într-o parte a unui sanctuar mare de 69 de acri, plin de copaci în care să se cațere, piscine în care să se scalde și alți urși cu care să socializeze. Din cauza creșterii sale în captivitate, nu este posibil ca ea să fie eliberată în sălbăticie.

 

Războiul este înspăimântător și pentru animale

 

Steve McIvor, directorul executiv al World Animal Protection, a declarat: "Situația care se desfășoară în Ucraina este înfricoșătoare pentru oameni, dar și pentru animale, care sunt adesea victime uitate în vremuri de criză, dar care suferă enorm. Deși lucrurile sunt cu adevărat sumbre, sunt încântat că, chiar și în mijlocul devastării, există speranță pentru Masha și sperăm că și pentru alte animale în următoarele săptămâni."

El a continuat: "A fost o așteptare tensionată pentru a afla rezultatul călătoriei și suntem atât de ușurați că această salvare a avut succes și nu a fost împiedicată de război. După atâția ani chinuitori de cruzime, Masha poate în sfârșit să trăiască în pace, așa cum merită."

Lionel de Lange, director al Warriors of Wildlife, a declarat:

"Am fost foarte încântat de această veste: A fost extrem de trist să o vedem pe Masha în circul unde a fost nevoită să facă spectacol timp de 19 ani lungi. Când am eliberat-o în cele din urmă în grija noastră, fosta ei stăpână încă încerca să ne arate cu mândrie trucurile pe care o învățase, cu o bară de oțel sub braț. Masha a început imediat să se micșoreze și să stea pe piciorul din spate ca o ființă umană și să-și folosească picioarele pentru a-și proteja capul și fața; era îngrozită".

Lange spune: "Când a izbucnit războiul și transportul ei a fost anulat, a trebuit să părăsesc țara și m-am simțit complet vinovat că am lăsat-o în urmă, deși știam că era doar temporar, că se va întoarce. Să o văd eliberată în sanctuarul de urși Libearty a fost un mare moment de bucurie. A putut să facă totul în timpul ei liber, nu a fost forțată să facă nimic. Acum este timpul ca ea să fie doar un urs, săpând în pământ, urcându-se în copaci și bucurându-se de timpul ei."

 

"În fața războiului, oamenii și animalele suferă de aceeași frică și durere”


La rândul său, Cristina Lapis, președinta asociației franceze Milioane de prieteni, a subliniat: "Nu este vorba de o nouă ocazie: În fața războiului, oamenii și animalele suferă de aceeași frică și durere. Ultimele luni petrecute în Ucraina au fost stresante pentru Masha: în loc să audă vântul și sunetele pădurii, ea a auzit tunetul și a văzut focul pe cer.

Ajunsă la sanctuar, ea tremura și nu voia să mănânce sau să bea. Însă după o noapte liniștită, dimineața era pregătită să înfrunte pentru prima dată o bucată de libertate. A văzut copacii, iarba și a văzut imaginea ei în apa din piscină. A început să miroasă aerul proaspăt al pădurii și a văzut urși ca ea pentru prima dată în viața ei.

Acum se află într-o zonă de antrenament pentru a se obișnui cu mediul înconjurător, dar se va alătura familiei sale de urși atunci când va fi pregătită. Masha și-a găsit un nou cămin la sanctuarul Libearty, o a doua șansă de a trăi o viață de urs cu demnitate și printre alți urși ca ea."

World Animal Protection lucrează prin intermediul organizației sale partenere AMP, care are legături cu organizații de caritate din Ucraina, pentru a identifica alte animale care au nevoie de ajutor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel