Mărturia elevului care și-a ucis opt colegi și un gardian: „Mi-a plăcut să le ascult țipetele. Îmi pare rău că nu i-am omorât pe toți cei de pe listă”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: Novosti.rs
Sursa foto: Novosti.rs

Serbia este în doliu după atacul de la școala din Belgrad, unde un copil de 13 ani și-a ucis 8 colegi și pe paznicul școlii.

Zeci de oameni s-au adunat vineri seară la Catedrala Sfântul Sava, din Belgrad. Marcați de tragedia de miercuri dimineaţa, s-au rugat pentru sufletele victimelor. Dincolo de durere, oamenii cer protecție din partea autorităţilor și măsuri concrete - în faţa acestui val de violențe din viața reală, dar și din mediul online. Oficialii sârbi au decis, deocamdată, să fie blocată eliberarea permiselor de port-armă pentru următorii doi ani.

„E vina societății. Societatea a eșuat. Educația s-a dus de râpă. Nu mai există nicio autoritate din partea profesorilor, a învățătorilor, a profesorilor, cum era acum câțiva ani. E evident că trebuie făcut ceva, altfel noi, ca națiune, dispărem”, spune Vidoje Durkovic, localnic din Belgrad, potrivit Știrile PRO TV.

Până duminică la miezul nopții, în Serbia e doliu național. Drapelul arborat pe instituții este coborât în bernă, muzica este interzisă în localuri, iar spre seară, în bisericile din Belgrad se va ține o rugăciune comună în memoria victimelor.

Atac armat la o școală de lângă granița României: Un elev de 14 ani a deschis focul, la Belgrad; cel puțin opt morți

 

„Se simțea exclus din societate. Nimeni nu a vrut să-l accepte”

 

Mii și mii de oameni, inclusiv elevi, părinți și profesori, au venit și ieri în fața școlii unde a avut loc masacrul. Cu toții se întreabă ce l-a determinat pe un copil de doar 13 ani să-și asasineze cu sânge rece colegii? „Se simțea exclus din societate. Nimeni nu a vrut să-l accepte și astfel a decis să comită acest act monstruos”, a susţinut șeful poliției din Belgrad.

„Dintr-o dată, trăim într-o lume diferită. Înainte trăiam într-o lume în care era imposibil ca un copil de 13 ani să fie un ucigaș în serie, iar acum, dintr-o dată, acest lucru e posibil și trebuie să acceptăm că s-a întâmplat”, spune Drăgan Popadic, profesor de psihologie la Universitatea din Belgrad.

Elevul de 13 ani l-a ucis pe Dragan Vlahovic, gardianul școlii, și opt elevi - șapte fete și un băiat. El a mai rănit alți șase copii, precum și un profesor de istorie. Apoi a sunat el însuși la poliție, din curtea școlii, s-a prezentat cu numele, a povestit ce a făcut și i-a rugat să vină să-l ia. „Sunt psihopat, a trebuit să mă liniștesc”, a spus elevul.

Atac în Serbia. Fiica antrenorului de la CSM Zalău, ucisă în masacru: „A fost anunţat în primă fază că nu este găsită”

 

Declarațiile băiatului i-au îngrozit pe asistenții sociali

 

Presa sârbă scrie că declarațiile băiatului i-au îngrozit pe asistenții sociali care se ocupă de caz.

Ceea ce i-a șocat în mod deosebit a fost că acesta a recunoscut practic că acesta nu avea nicio remușcare și nu doar că a plănuit conștient crima, dar i-a și făcut plăcere să o execute, potrivit ziarului Kurir.

„Mi-a plăcut să le ascult țipetele. Îmi pare rău că nu i-am omorât pe toți cei de pe listă, dar când am ieșit în curte să schimb cartușul, mi-a căzut rucsacul cu cocktail-uri Molotov și am vrut să le arunc, astfel încât poliția să nu poată intra în școală până terminam ceea ce am început. Apoi am intrat în panică și mi-am dat seama că cel mai bun lucru pe care pot să îl fac este să sun la poliție. Am pus pistolul jos și am sunat” - ar fi descris crima în detaliu.

O sursă a declarat pentru ziarul Kurir că băiatul a plănuit foarte bine acest masacru și calculat toate detaliile, inclusiv vârsta, urmând să împlinească 14 ani în curând. Polițiștii i-au confiscat telefonul și computerele.

„A petrecut zile întregi cercetând codul penal pe Google, adică care este limita de vârstă pentru a intra în închisoare. De aceea a ales în mod deliberat acest moment pentru atac, pentru că și-a dat seama că persoanele sub 14 ani nu merg la închisoare. Practic, s-a grăbit să comită infracțiunea la vârsta de 14 ani, adică în iulie, pentru a nu putea fi urmărit penal”, a declarat sursa citată de Kurir.

Analizele toxicologice au arătat că nu era nici beat, nici sub influența drogurilor în momentul în care a comis masacrul.

Părinții adolescentului sunt în continuare în arest.

Elevul sârb, autor al atacului din Belgrad, nu va fi tras la răspundere penală. Nu i se va întâmpla nimic 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel