Mărturia unui migrant din Mali: "Când intri în România ești un om mort. Sunt încă traumatizat"

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV
Foto: ILUSTRATIV

Un migrant a povestit experiența traumatizantă din România. A fost bătut de polițiștii români, după ce a trecut ilegal granița din Serbia. Migrantul este acum de părere că "atunci când intri în România, ești un om mort". 

Un migrant originar din Mali a avut o experiență traumatizantă în România, după ce a trecut ilegal granița din Serbia. Adama, așa cum a fost numit pentru a-i fi păstrată ascunsă identitatea, a povestit că a fost bătut și umilit de către polițiștii români, scrie rfi.ro, preluat de Mediafax.

Bărbatul de 36 de ani a ajuns în Maroc în 2018 cu ajutorul unei vize de turist, iar în 2020, cu ajutorul unui prieten, a obținut o nouă viză pentru Serbia. Pe 2 noiembrie 2020, acesta a zburat spre Belgrad cu gândul că va ajunge în Franța cu mașina.

După ce a eșuat de mai multe ori în încercarea de a traversa frontiera cu Ungaria sau cu România, de fiecare dată fiind trimis înapoi în Serbia, fără posibilitatea de a solicita azil, pe 13 ianuarie și-a încercat din nou norocul, alături de alte două persoane pe care le-a cunoscut într-o tabără de migranți sârbi, iar după ce au reușit să intre în România ilegal, a început coșmarul.

Povestea traumatizantă a celor trei migranți

 

„Spre miezul nopții, am trecut granița României sărind peste sârma ghimpată și m-am refugiat direct în pădurea din apropiere cu prietenii mei, pentru a evita verificările poliției. Dar am fost depistați și grănicerii au început să ne caute prin tufișuri. Când ne-au găsit, au început să ne lovească cu bastoanele în cap. Loveau foarte tare, ne răneau“, povestește Adama.

Migrantul a mai spus că, ulterior, „la ordinul superiorului“, polițiștii i-au luat la bătaie din nou: „Polițiștii, la ordinul superiorului lor, ne-au pus în genunchi și ne-au lovit încă o dată cu bastonul. Apoi ne-au controlat rucsacii și ne-au percheziționat pentru a se asigura că nu ascundem nimic. Ne-au luat banii, eu aveam 100 de euro cu mine. Mi-au ordonat să îmi dau jos jacheta, să mă descalț și să îmi scot șosetele“.

"În acea zi era foarte frig, drumul era acoperit de zăpadă, iar eu care eram doar într-un pulover, dârdâiam. Au aprins în grabă un foc în care ne-au aruncat toate lucrurile: hainele, jacheta, mănușile, căciulile, actele, portofelele, telefoanele…“, povestește Adama.

După o oră în care polițiștii i-au bătut din nou pe cei trei migranți, în timp ce aceștia erau întinși pe jos, cu fața la sol, șeful de frontieră ar fi sunat poliția sârbă să vină să îi ia.

Mărturiile terifiante ale migrantului

 

"Cât timp așteptam, șeful ne-a cerut să facem flotări. Pământul era înghețat, iar eu nu mai aveam mănuși. Nu reușeam, cădeam constant, din cauza frigului și a oboselii, în timp ce șeful mă lovea în continuare. Apoi ne-a pus să facem alte exerciții: trebuia să ne ghemuim și să ne ridicăm cât mai repede posibil. După aceea, responsabilul a zis: 'Să nu vă mai întoarceți niciodată aici. Dacă vă mai văd, vă omor, sap o groapă și vă îngrop acolo' “, povestește Adama.

Se pare că poliția sârbă nu a mai venit, așa că șeful de frontieră român le-a spus să treacă singuri granița, urmăriți de echipa lui „pentru a se asigura că într-adevăr părăsim teritoriul României“.

Adama mărturisește că încă este traumatizat. El e de părere că „atunci când intri în România, ești un om mort“: „Sunt încă traumatizat de această întâmplare, mă gândesc la ea des. Timp de câteva zile era dureros și să mă așez. Acum știu că atunci când intri în România, ești un om mort“.

Povestea migrantului a fost redată de site-ului InfoMigrants, specializat în problematica migrației în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel