Maria Grapini, la Forumul Anual al Diasporei de la Geneva: Sprijinirea diasporelor e vitală!

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Maria Grapini
Maria Grapini

Vineri, 18 mai, la Geneva, se va desfășura un eveniment de amploare pe tema migrației, numit Forumul Anual al Diasporei, organizat de Rețeaua parlamentară în Politicile Diasporei din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în colaborare cu Organizația Internațională pentru Migrație. 

Forumul se va centra pe politicile statelor membre UE privitoare la migrație și se va derula sub titulatura de "Diaspora ca partener de dezvoltare într-o lume globalizată". Tema fierbinte a lumii va fi tratată din multiple perspective, cu certitudinea fermă că evenimentul grandios din Elveția va analiza angajamentul diasporei cu accent pe pilonul său economic, atât pentru țările din UE/ origine și destinație. Se vor discuta noțiuni de mediu favorabil care ar putea maximiza contribuțiile diasporei/ țările de origine și de destinație, inclusiv posibilele opțiuni juridice, politice și de program. Forumul va fi, de asemenea, o certă oportunitate de discuții, în contextul viitorului "Global Compact" privind migrația.

Europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini, va reprezenta România, la Geneva, în compania a peste o sută de oficiali și experți la nivel înalt: reprezentanți guvernamentali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai asociațiilor și diasporei, experți internaționali, membri ai PE.

Grapini, declarații

"Mă onorează invitația la cel mai mare Forum al diasporei, sunt nerăbdătoare să purtăm discuții concrete despre fenomenul care a cuprins întreaga planetă, pe care noi, europenii, ne străduim să-l gestionăm profesionist. E cea mai mare provocare mondială, este cel mai greu subiect cu care ne confruntăm, ca decidenți europeni și nu numai. Migrația are numeroase fațete, politice, financiare, sociale, e o provocare pe care UE s-a angajat s-o rezolve cât de bine poate, dar problemele cu care ne confruntăm sunt majore, situațiile dramatice iar politicile de stat distincte. Despre toate acestea vom discuta la Geneva și vom emite un document de încheiere al Forumului", a declarat umanista Maria Grapini.

Declarația finală, invocată de către europarlamentarul PPU-sl, va recunoaște situația actuală și tendințele, va sublinia provocările și problemele, și va identifica soluțiile posibile și practicile de succes. Forumul de la Geneva va propune orientări clare și de impact asupra autorităților din cele două țări ce compun ecuația migrației, țara de origine/țara de destinație.

[citeste si]

Maria Grapini va încerca să poarte discuții și cu ambasadorul României în Confederația Elvețiană, Vlad Vasiliu, despre potențialul de susținere al diaporei. Tema va fi dezbătută și în cadrul Forumului Anual, cu accent pe factorii care împiedică acest obiectiv.

"Suntem cu toții de acord că sprijinirea diasporelor este vitală! Avem nevoie de politici naționale pentru reîntoarcerea diasporei, de informare a diasporei, dar și de respectarea drepturilor fundamentale în țările în care trăiesc acești oameni care compun diaspora!", a conchis Maria Grapini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel