Marea Britanie: Unionistul Paul Givan, desemnat prim-ministru al Irlandei de Nord

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Partidul Democrat Unionist nord-irlandez (DUP) a anunţat marţi desemnarea lui Paul Givan pentru a conduce guvernul acestei provincii britanice, alături de republicani, într-un context de puternice tensiuni post-Brexit, transmite AFP.

Paul Givan, 39 de ani, deputat în adunarea locală nord-irlandeză şi unionist adept al liniei dure, o va înlocui pe Arlene Foster, demisionară, a anunţat pe Twitter Edwin Poots, noul lider al DUP, partid ultraconservator favorabil menţinerii Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit.

Pe fondul ieşirii Marii Britanii din UE, efectivă de la 1 ianuarie, Irlanda de Nord este scena unei renaşteri a tensiunilor din cauza unor prevederi comerciale speciale aplicate provinciei pentru a evita revenirea la o frontieră cu Republica Irlanda şi a menţine pacea.

Criticată pentru incapacitatea de a împiedica introducerea de controale vamale pentru mărfurile provenite din restul Marii Britanii, Arlene Foster a anunţat în aprilie că va demisiona din fruntea DUP la sfârşitul lui mai şi din cea de prim-ministru în iunie.

Paul Givan, desemnat prim-ministru al Irlandei de Nord



La conducerea DUP a fost ales ministrul agriculturii, Edwin Poots, care respinge teoria evoluţionistă şi este convins că lumea a fost creată cu 4.000 de ani înainte de Iisus Hristos.

Poots a preferat însă să-şi păstreze postul actual şi, prin urmare, l-a desemnat pe Paul Givan pentru a prelua conducerea executivului nord-irlandez.

Spre a nu arunca în aer un guvern restabilit în 2020 după trei ani de paralizie politică, Givan va trebui să guverneze alături de vicepremierul Michelle O'Neill (Sinn Fein, republican).

Partidul unionist şi partidul republican conduc împreună executivul local în virtutea Acordului de pace din Vinerea Marea din 1998, care a pus capăt 'Tulburărilor', cele trei decenii de violenţe între catolicii partizani ai reunificării cu Irlanda şi protestanţii favorabili coroanei britanice, violenţe soldate cu circa 3.500 de morţi, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel