Anglia schimbă complet modul în care se intră în țară: sunt vizați migranții și cei fără viză

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Guvernul britanic vrea să consolideze controalele la frontieră printr-un sistem complet digital care va permite numărarea intrărilor în ţară, a declarat duminică ministrul de Interne, Priti Patel, cu o zi înainte de publicarea acestui plan, relatează AFP. 

Guvernul urmăreşte să facă trecerea frontierei "complet digitală până la sfârşitul lui 2025".

Persoanele care vor să ajungă în Marea Britanie fără viză sau statut de imigrant vor trebui să ceară o autorizaţie de călătorie (ETA) online pe modelul celei care există pentru a merge în SUA, a precizat într-un comunicat Ministerul de Interne, care se aşteaptă ca "circa 30 de milioane de cereri ETA să fie administrate în fiecare an".

Acest nou sistem va permite să se efectueze controale de securitate automatizate şi înainte de sosiri cu scopul "de a împiedica infractori străini cu fapte grave să intre în Marea Britanie".

Înăsprirea condiţiilor de imigraţie constituie unul din obiectivele susţinătorilor Brexit-ului, care a pus capăt liberei circulaţii între Marea Britanie şi ţările Uniunii Europene.

"Acum că am preluat controlul şi am pus capăt liberei circulaţii, securitatea este în centrul strategiei noastre privind imigraţia", a afirmat Priti Patel, citată într-un comunicat. "Noua noastră frontieră pe deplin digitală ne va da şansa să numărăm persoanele în interiorul şi în exteriorul ţării, ceea ce ne va permite să controlăm cine vine în Marea Britanie", a spus ea.

Numărul exact de imigranţi din Marea Britanie este prost estimat

 

Ministerul de Interne subliniază că numărul exact de imigranţi din Marea Britanie este prost estimat, invocând ca exemplu datele din "schema de instalare", un program care le permite cetăţenilor din UE ce trăiau în ţară până la 31 decembrie 2020 să se înregistreze pentru a păstra aceleaşi dreptul de a trăi, de a lucra şi de a avea acces la securitatea socială în Marea Britanie după Brexit.

La sfârşitul lunii aprilie, existau peste 5,4 milioane de cereri şi 4,9 milioane de cazuri în care a fost acordat statutul, precizează ministerul, în contextul în care numărul cetăţenilor din UE care trăiesc în Marea Britanie era anterior estimat la trei milioane.

Aceste proiect se înscrie într-o reformă a politicii de imigraţie, bazată de acum pe un sistem "de puncte" care favorizează persoanele înalt calificate în detrimentul lucrărilor slab calificaţi. Pentru a obţine viza, sunt luate în considerare competenţele, cunoaşterea limbii engleze sau chiar resursele financiare.

În martie, guvernul britanic a prezentat de asemenea o reformă a sistemului de azil care prevede să nu se mai acorde aceleaşi drepturi persoanelor în funcţie de intrarea lor legală sau ilegală în ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel