Marea Britanie nu mai permite accesul pe piața muncii pentru chelneri și asistente străine. S-a impus un prag minim al venitului anual

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Interdicție de viză pentru chelnerii și asistentele străine din UK. Pentru a lucra trebuie să aibă un venit de minim 38 de mii de lire sterline / Sursa foto: freepik.com
Interdicție de viză pentru chelnerii și asistentele străine din UK. Pentru a lucra trebuie să aibă un venit de minim 38 de mii de lire sterline / Sursa foto: freepik.com

Marea Britanie a introdus o interdicție de viză pentru tinerii care doresc să lucreze în baruri și spitale, impunând un venit minim anual de cel puțin 38.700 de lire sterline. Această schimbare drastică a normelor de imigrație a fost primită cu șoc și dezamăgire de către numeroși tineri care aspiră să lucreze și să trăiască în Regatul Unit.

Această măsură a fost implementată la 1 aprilie, generând un impact imediat asupra a sute de tineri care se află deja în Marea Britanie cu vize care sunt pe cale să expire. Mai mult decât atât, această decizie va face aproape imposibil pentru alte mii de persoane din UE să intre în Regatul Unit pentru a-și căuta de lucru sau pentru a-și continua studiile.

Mulți italieni de exemplu, imediat după ce împlineau 18 ani, plecau să se angajeze ca ospătari în Anglia, sau făceau studii de infirmier în țara natală și apoi se angajau pentru a-și asigura un salariu mai mare în Marea Britanie. Toate acestea devin acum imposibile dacă salariul lor anual nu este de cel puțin 38.700 de lire sterline (față de 26.200 de lire sterline anterior) fiind foarte greu să obțină o viză de muncă.

În 2022, în pofida Brexit-ului, Marea Britanie a înregistrat un record în ceea ce privește balanța intrărilor și ieșirilor din țară: +745.000 într-un an. Acum, guvernul britanic vrea să reducă acest număr cu aproximativ 300.000 pe an, favorizând intrarea doar a "personalului calificat".

"În acest moment există peste 550.000 de italieni înregistrați la Aire, registrul rezidenților străini, dar dacă îi luăm în considerare și pe cei neînregistrați sunt peste 700.000 de persoane. Vârsta medie este de 37 de ani și aproximativ 30% (cel puțin 200.000 de persoane) sunt băieți și fete sub 30 de ani”, conform Il Messaggero.

Această schimbare a regulilor de imigrație va afecta în mod semnificativ industria ospitalității și sistemul de sănătate din Marea Britanie, unde personalul calificat din alte țări europene a jucat un rol crucial în furnizarea serviciilor esențiale. Multe restaurante, hoteluri și spitale vor suferi de pe urma acestei decizii, ceea ce ar putea duce la o criză în aceste sectoare cheie.

 

Celelalte reguli 


Pe lângă restricțiile privind venitul minim, există și alte modificări prevăzute în regulile de imigrație. În curând va exista o înăsprire a vizelor pentru studenți și pentru lucrătorii cu calificare redusă sau cu calificare redusă. Iar cei care vor dori să se alăture unui membru al familiei în Marea Britanie vor avea nevoie de un salariu minim pentru a obține o viză, care va crește imediat de la 18.600 de lire sterline la 29.000 de lire sterline, urmând să ajungă la 38.700 de lire sterline la începutul anului 2025.

Singura alternativă pentru reîntregirea familiei este, prin urmare, obținerea cetățeniei britanice, dar acest lucru se poate face numai după cinci ani neîntrerupți de muncă și de ședere în țară, plus unul cu permis de ședere pe termen nelimitat. O perspectivă aproape imposibilă pentru tinerii italieni aflați la prima lor experiență de muncă.

Există însă o posibilă soluție. Există o viză specială care permite lucrătorilor sub 30 sau sub 35 de ani să rămână în Marea Britanie timp de doi ani fără sponsorizare. Deocamdată, aceasta se aplică dacă veniți din Japonia, Australia, Canada, Coreea de Sud și Noua Zeelandă. Acordul ar trebui să fie extins între Marea Britanie și UE, dar tensiunile politice post-Brexit împiedică deocamdată acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel