Marea Britanie. A început campania de vaccinare anti-Covid. Primul pacient vaccinat, o femeie de 91 de ani

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Ţara europeană cel mai grav afectată de pandemie, cu peste 61.000 de decese, Regatul Unit este primul stat pe plan mondial care a autorizat utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi este fi prima ţară occidentală care demarează o campanie proprie de vaccinare. Prima femeie vaccinată are 91 de ani, potrivit ABCnews.

Margaret Keenan, care împlinește 91 de ani săptămâna viitoare, este o fostă asistentă la un magazin de bijuterii. Aceasta a primit vaccinul la Spitalul Universitar Coventry la 6:31 dimineața.

„Mă simt atât de privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva COVID-19”, a spus ea. „Este cel mai bun cadou pentru ziua de naștere pe care mi l-aș putea dori, deoarece înseamnă că pot aștepta în sfârșit să petrec timp cu familia și prietenii în Anul Nou, după ce am fost pe singură aproape toată perioada anului”.

 

Campania de vaccinare a început în Marea Britanie

 

Oficialii din domeniul sănătății publice au cerut publicului să aibă răbdare, deoarece numai cei care sunt cel mai expuși riscului de virus vor fi vaccinați în stadiile incipiente. Personalul medical va contacta oamenii pentru a stabili programări, iar majoritatea vor trebui să aștepte până anul viitor înainte de a exista suficient vaccin pentru a extinde programul.

„Astăzi este doar primul pas în cel mai mare program de vaccinare pe care l-a văzut vreodată această țară”, a declarat Simon Stevens, șeful Serviciului Național de Sănătate din Anglia. „Vor dura câteva luni pentru a finaliza lucrarea, pe măsură ce vor fi disponibile mai multe provizii de vaccin ... dar dacă vom rămâne cu toții vigilenți în săptămânile și lunile următoare, vom putea privi înapoi la acest lucru ca un moment decisiv în bătălia împotriva virusul."

Primele 800.000 de doze se adresează persoanelor de peste 80 de ani care sunt fie spitalizate, fie au deja programate consultări în ambulatoriu, alături de muncitori la case de îngrijire medicală. Alții vor trebui să-și aștepte rândul.

Printre acei britanici mai în vârstă care urmează să fie vaccinați se numără Hari Shukla, din Newcastle.

„Când am primit apelul telefonic, am fost foarte încântat că am avut ocazia să mă alătur campaniei”, a spus el.

 

Membrii Casei Regale, exemplu public

 

Palatul Buckingham a refuzat să comenteze rapoartele conform cărora Regina Elisabeta a II-a, de 94 de ani, și soțul ei în vârstă de 99 de ani, Prințul Philip, vor fi vaccinați ca exemplu public al siguranței sale.

Oficialii din sănătatea publică din alte părți urmăresc desfășurarea campaniei din Marea Britanie în timp ce se pregătesc pentru sarcina fără precedent de a vaccina miliarde de oameni pentru a pune capăt unei pandemii care a ucis peste 1,5 milioane de oameni. În timp ce Marea Britanie are o infrastructură bine dezvoltată pentru administrarea vaccinurilor, este orientată spre administrarea acestora către grupuri precum copiii școlari sau femeile însărcinate, nu întreaga populație.

Autoritățile de reglementare britanice au acordat autorizația de urgență pe 2 decembrie pentru vaccinul produs de medicamentul american Pfizer și de compania germană BioNTech. Autoritățile americane și ale Uniunii Europene analizează, de asemenea, vaccinul, alături de produsele rivale dezvoltate de compania americană de biotehnologie Moderna, precum și o colaborare între Universitatea Oxford și medicul AstraZeneca.

 

Ministrul Hancock: "Ziua Victoriei! Un moment istoric"

 

Ministrul Sănătăţii Matt Hancock, care a supranumit prima zi din campania de vaccinare ''Ziua Victoriei'', a subliniat duminică faptul că acesta ''este un moment istoric''.

''Vor avea prioritate cei mai vulnerabili şi cei cu vârsta peste 80 de ani, personalul caselor pentru vârstnici'', precum şi cei din serviciul public de sănătate ''vor fi printre primii care vor primi vaccinul'', a precizat acesta duminică într-un comunicat.

Angajaţii din Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) ''muncesc tot weekendul pentru a pregăti lansarea acestui program, primele vaccinări urmând să aibă loc începând de marţi'', a precizat NHS Anglia.

În acest scop, mai multe ''hub-uri'' vor fi instalate în 50 de spitale englezeşti, urmând ca alte 1.000 de centre de vaccinare să fie organizate, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Restricţiile privind manipularea acestui vaccin, care trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, reprezintă provocări logistice, au subliniat autorităţile sanitare. Vaccinul trebuie transportat de o companie specializată, iar decongelarea dozelor durează mai multe ore.

 

Cine  are prioritate la vaccinare



Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze de vaccin, cu ajutorul cărora vor fi protejate 20 de milioane de persoane, fiind necesare două inoculări. Într-o primă etapă, 800.000 de doze vor fi disponibile în Regatul Unit.

Potrivit unor publicaţii britanice, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, şi soţul acesteia, prinţul Philip, de 99 de ani, vor fi vaccinaţi în curând, Mail on Sunday afirmând că aceştia plănuiesc să anunţe în mod public momentul imunizării pentru a ''încuraja populaţia să se vaccineze'', autorităţile temându-se că militanţii anti-vaccin ar putea răspândi îndoieli în rândul populaţiei.

În ciuda rapidităţii cu care autoritatea de reglementare britanică a autorizat vaccinul, directoarea executivă a instituţiei, June Raine, a subliniat duminică, pentru postul BBC, că ''cele mai înalte standarde'' internaţionale au fost aplicate.

Pentru a evita orice complicaţie legată de Brexit şi de perioada de tranziţie care se încheie pe 31 decembrie, guvernul plănuieşte să recurgă la transportul cu ajutorul avioanelor militare în caz de întârzieri la graniţă. ''O vom face, dacă este necesar'', a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel