Marcel Vela anunță Ordonanța militară nr. 9: Zboruri suspendate

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul de interne, Marcel Vela, a făcut, de la ora 18.00, declarații de presă prin care a anunțat emiterea ordonanței militare nr. 9.

Precizăm că în această după-amiază, la sediul MAI, a avut loc o ședință de lucru la care a participat ministrul Marcel Vela, premierul Ludovic Orban și secretarul de stat Raed Arafat.

„ Intrăm de mâine într-o perioadă foarte importantă în privința gestionării situației create de coronavirus. Este foarte important să avem puterea de a îmbina latura spirituală cu cea a prevenirii răspândirii acestui perfid inamic. 

 Fac apel să respectaţi prevederile ordonanţelor militare:  Evitaţi aglomeraţia, evitaţi interacţiunea cu alte persoane. Nu mergeţi în vizită, nu primiţi vizite în perioada Paştelui.  Sunt încrezător că vom trece peste această perioadă extrem de dificilă.

Așa cum știți, starea de urgenţă a fost prelungită. Era imperios necesar şi cred că toţi înţelegem acest lucru. Vă asigur că MAI şi structurile partenere nu se relaxează în această perioadă. Vor fi la datorie poliţişti, jandarmi, pompieri, militari ai MApN, poliţişti locali și alți angajai ai instituțiilor partenere.

Pentru  face un nou pas pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, astăzi am semnat și am prezentat spre avizare premierului Orban Ordonanța Militară nr. 9.

Am suspendat zborurile dinspre și către Românie din: Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franța și Germania.

Totodată am reglementat excepţia la normele de izolare pentru navigatori. Dacă aceştia nu prezintă simptome, toate echipajele de la bordul navelor îndeplinesc aceleaşi condiţii ca şoferii de la camionale de marfă. Un alt punct important în analiză a fost cel cu privire la pieţe: ele rămân deschise şi în aceaastă perioadă în baza actelor normative incidente care reglează activitatea lor, cu condiţia respectării tuturor ordonanţelor militare. 

Fac un apel pentru evitarea aglomeraţiei în interiorul pieţei, Cine nu respectă acest lucru riscă închiderea pieţei agroalimentare.

De asemenea, cu privire la interzicerea exportului de grâu şi a altor produse derivate: articolele care interzic acest export îşi încetează aplicabilitatea.

Le mulțumesc celor din diaspora că au înțeles că aceste sărbători la distanță reprezintă iubire și prețuire pentru cei dragi. 

Cei care totuși vin, ne obligă să aplicăm prevederile ordonanțelor militare, ceea ce înseamnă că vor sta în locuri special amenajate de carantină.  Situaţie care nu face plăcere nimănui. În această zi, avem disponibile încă 13.254 de locuri în carantină”, a spus ministrul.

Acesta a precizat în județele în care nu mai sunt locuri de carantină, prefecții pot rechiziționa anumite spații de cazare sau pot cere ajutor județelor învecinate. „Dacă prefecții nu mai au locuri pot chiar rechiziționa anumite spații de cazare pentru a oferi locuri suplimentare sau pot apela la județele învecinate pentru a carantina cetățeni dintr-un județ în altul”, a mai spus Marcel Vela.

Carantina la domiciliu este, potrivit ministrului, aplicabilă doar în ultima fază.

„Așadar, carantina la domiciliu este aplicabilă doar în ultima fază, situație în care nu este acum România. Așa cum am spus, avem 13.254 de spații disponibile și capacitatea de a le multiplica. Cei care au crezut că vor veni de Paști acasă, că vor sta în izolare la domiciliu au înțeles eronat”, a precizat Marcel Vela.

 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel