Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost, azi, în Ucraina. Primele imagini cu președintele PSD și premierul României din Kiev

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost azi în Ucraina
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost azi în Ucraina

Deși președinții Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, ar fi trebuit să viziteze mâine, împreună, capitala Ucrainei, au apărut primele imagini cu președintele PSD și premierul Nicolae Ciucă, din Kiev.

Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. În proiectul de program sunt prevăzute și discursuri ale celor doi oficiali români în Rada Supremă a Ucrainei.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt la Kiev, împreună cu mai mulți oficiali români. Aceștia au plecat încă de dimineață spre capitala Ucrainei, iar din fotografii lipsește președintele Senatului, Florin Cîțu, care își anunțase vizita, scrie Antena3.

Președintele Camerei Deputaților și premierul României au mers în Irpin și Borodianka, localități unde armata rusă a comis atrocități împotriva populației civile.

În cadrul discuțiilor cu oficialii ucraineni, președintele Marcel Ciolacu a subliniat rolul regional pe care România este pregătită să și-l asume în procesul de reconstrucție a Ucrainei după război și a pledat pentru drepturile românilor din Ucraina.

Astfel, Ciolacu a susținut că România își dorește să fie principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești. Mai mult, Porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii.

Totodată, Ciolacu a susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România.

 

Marcel Ciolacu: România și-a exprimat sprijinul ferm pentru Ucraina 

 

„Sunt astăzi aici pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor care nu a cunoscut alinarea nici măcar cu ocazia celei mai importante sărbători a creștinătății. Sunt aici să vă spun că bombele nu vor opri niciodată triumful Binelui asupra Răului! Adresez condoleanțe familiilor victimelor acestui război ilegal și nejustificat. Prin atrocitățile comise, Rusia lui Putin a contestat însăși temelia civilizației și democrației europene și occidentale. În fața dumneavoastră, nu mă feresc de cuvinte: trebuie spus clar și răspicat că ce se întâmplă acum în multe locuri din Ucraina este un genocid. Gloanțele și bombele lui Putin urmăresc uciderea sistematică a unei națiuni. Aceste crime nu pot rămâne nepedepsite și comunitatea internațională trebuie să se asigure că se va face dreptate pentru Ucraina!

România și-a exprimat în toate forurile internaționale, și pe toate canalele, sprijinul ferm pentru Ucraina. Nu putem avea ca parteneri de dialog o țară care preferă violența tancurilor în locul diplomației politice. Rusia trebuie izolată pe plan internațional, de aceea vom susține, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susținător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova și Georgia. Vom face acest lucru pentru că suntem legați de dorința unei vieți mai bune pentru cetățenii noștri, dar și de atașamentul față de libertate și democrație. Vom face acest lucru convinși fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranță și se va bucura de aceleași drepturi pe care le au toate minoritățile din Uniunea Europeană”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski.

Invazia ilegală a Rusiei a ridicat miza importanței strategice a Mării Negre și a pus România în prim planul unei noi realități economice.

 

După întâlnirea cu premierul Denys Shmyhal, Ciolacu a spus că „România este pregătită să fie în prima linie pentru a ajuta la reconstrucția unei Ucraine puternice după război. Invazia ilegală a Rusiei a ridicat miza importanței strategice a Mării Negre și a pus România în prim planul unei noi realități economice. Obiectivul României este să joace un rol esențial în reconstrucția Ucrainei. Avem o graniță comună de 650 de km, valori democratice comune și dorința să fim principalul hub de stabilitate și securitate în această regiune. Porturile Constanța și Galați vor fi principalele puncte strategice de legătură între Ucraina și restul lumii. România trebuie să devină principalul punct prin care să se realizeze transferul mărfurilor ucrainene. În același timp, avem firme românești care sunt pregătite să participe activ la acest efort. Și sunt convins că puntea de legătură dintre cele două țări va fi tocmai numeroasa comunitate românească, ce contribuie și acum la bogăția și diversitatea societății ucrainene”.

După întâlnirea cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanciuk, Marcel Ciolacu a spus că „Victoria Ucrainei va însemna stabilitatea și pacea în toată Europa Centrală și de Est, și aici mă gândesc și la Republica Moldova. Suntem alături de dumneavoastră, vă vom ajuta cu tot ce putem și vă sprijinim în parcursul european. Îmi doresc ca relațiile oficiale să reflecte deplin prietenia și solidaritatea pe care oamenii au arătat-o într-un mod atât de profund că există între țările noastre. Armata cu picioare de lut a lui Putin trebuie să se zdrobească de zidul ucrainean. Iar noi toți – națiunile libere și democratice, avem datoria să punem cât mai multe cărămizi ca acest zid să reziste până la capăt!”. Cei doi oficiali români sunt, în prezent, în drum spre casă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel