Manager de hotel, întrebat de un angajat cum ar trăi cu 2.000 lei: "Îți iei al doilea job ca să ai o viață bună"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Marea Britanie. Mii de gospodării vor primi până la 500 de lire sterline în numerar pentru costul vieții, în luna ianuarie
Marea Britanie. Mii de gospodării vor primi până la 500 de lire sterline în numerar pentru costul vieții, în luna ianuarie

Întrebat de un angajat cum ar putea să trăiască cu un salariul de 2.000 de lei pe lună, managerul unui hotel din Eforie Nord susține că soluția este un al doilea job în care "să câștigi cel puțin jumătate din primul".

Al doilea job în care "să câștigi cel puțin jumătate din primul". Aceasta soluția propusă de Iuliana Tasie, managerul Ana Hotels Eforie Nord şi Ana Aslan Health Spa, pentru cei care se plâng că salariul de 2.000 de lei este extrem de mic în contextul în care prețurile sunt în continuă creștere.

Culmea, managerul spune că lipsa de angajați din hoteluri și restaurante a devenit o problemă din ce în ce mai presantă pentru angajatorii din România.

"Nu reușim să îi atragem cu niciun fel de stimulente sau beneficii. Financiarul primează. Te întreabă de salariu de la început. Un tânăr m-a întrebat la interviu 'Dvs. credeți că puteți să trăiți în ziua de azi cu 2.000 de lei?` (...) I-am povestit cum am făcut eu în facultate și cum ar putea trăi din acești 2.000 de lei. Soluția e să îți iei un doilea job și să câștigi cel puțin jumătate din primul. Și atunci ai o viață bună, investești în tine un an, apoi ajungi să ai salariu mai mare", a spus Tasie într-un interviu acordat publicației Wall Street.

Angajații din hoteluri şi restaurante primesc, în medie, 2.016 lei lunar

 

În februarie 2022, salariul mediu net a fost de 3721 lei, în ușoară creștere faţă de luna precedentă cu 23 lei (+0,6%), potrivit informațiilor de la Institutul Național de Statistică. Cele mai mari salarii le-au luat cei din IT&C (9093 lei), iar cele mai mici angajații din hoteluri şi restaurante (2016 lei).

În luna februarie 2022, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât creşteri, cât şi scăderi faţă de luna precedentă. Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar şi de reluarea activităţii anumitor agenţi economici, de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2022 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Potrivit INS, cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

- cu 9,1% în extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 8,4% în telecomunicaţii;

- între 5% şi 7% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, transporturi aeriene, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

- între 1,5% şi 3,5% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, colectarea şi epurarea apelor uzate, alte activităţi industriale n.c.a., colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), hoteluri şi restaurante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel