Mai mulți italieni s-au săturat de mirosul constant de grătare și au dat vecinul în judecată

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Cum să faci marinată pentru carne la grătar
Cum să faci marinată pentru carne la grătar

Vecinul mai multor venețieni a fost dat în judecată pentru că deține un restaurant unde se fac grătare non stop. 

Ceea ce, la o trecere grăbită, poate fi considerat un miros de grătar care stârnește pofta de mâncare, devine insuportabil atunci când îl respiri toată ziua. Pătrunde nu doar în nări, devenind o sursă constantă de dezgust, ci și în apartamentele vecine, impregnând perdelele, hainele agățate în cuiere și rufele puse la uscat.

Pentru cei care nu au aer condiționat sau care petrec mult timp acasă, mai ales vara, sau poate sunt în vârstă și își petrec timpul pe terasă încercând să găsească puțin răcoare, problema devine una foarte mare. 

Din acest motiv, vecinii, susținuți de avocați au intentat un proces, iar prima secție civilă a Tribunalului din Veneția, judecătorul Massimo Saga, a emis recent o sentință care acceptă integral – după doi ani – cererile unor locatari forțați să respire miros de carne la grătar toată ziua. Judecătorul a obligat restaurantul reclamat să se doteze cu echipamente speciale și costisitoare pentru a elimina problema.

Această decizie, într-un oraș cu o structură urbanistică complicată, precum Veneția, este destinată să devină un precedent, având în vedere frecvența problemei și dificultatea de soluționare, cu proliferarea restaurantelor și scăderea numărului de rezidenți, care totuși necesită protecție.

Protestele locatarilor au început în urmă cu cinci ani

 

Totul a început în 2019, când, din cauza protestelor oamenilor care locuiesc în jur, restaurantul din cartierul Santa Croce a început să-și monteze un coș de fum foarte înalt. Nu a fost însă suficient de înaltă pentru a depăși terasele unor vecini. 

În plus, montarea unui coș de fum la Veneția necesită o procedură de autorizare complicată, fiind necesar și avizul Superintendenței, care trebuie să evalueze dacă nu există un prejudiciu peisagistic. Astfel, o eventuală înălțare suplimentară, de încă cinci-șase metri, care în alte orașe ar fi normă, devine imposibilă în inima centrului istoric.

Nu trebuie subestimat nici aspectul poluării fonice. Ventilatorul de extracție, mai ales seara, devine deranjant. Dacă se oprește, nu există zgomot, dar se simte mirosul care iese pe ferestre. Prin urmare, ar trebui doar să alegi ce este mai rău.

Sentința: restaurantul este obligat să se doteze cu toate cele necesare astfel încât locuitorii să nu mai respire miros de grătar

 

Rezultatul final, după cinci ani de sentințe: conform deciziei judecătorului, localul va trebui să se doteze, conform unei expertize tehnice detaliate realizate de Tribunal, cu echipamente înșirate pe parcursul a patru pagini de măsuri adecvate (și costisitoare), care includ un sistem de extracție și filtrare a fumului, care să absoarbă mirosurile, și filtre cu cărbune activ, a căror întreținere va trebui să fie frecventă pentru a evita dispersarea mirosurilor neplăcute în atmosferă.

Peste cinci mii de euro sunt cheltuielile judiciare pe care restaurantul va trebui să le ramburseze reclamanților.

La toate aceste cheltuieli se adaugă costul echipamentelor care trebuie montate imediat, astfel încât toate mirosurile să fie neutralizate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel