MAE recomandă românilor să evite călătoriile în Rusia

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

MAE recomandă românilor să evite călătoriile în Rusia, iar celor aflați acolo să fie atenți și să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reaminteşte şi reiterează cu insistenţă recomandările adresate cetăţenilor români încă din luna februarie de a evita călătoriile neesenţiale în Federaţia Rusă, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federaţiei Ruse cât mai curând.

Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul Federaţiei Ruse să manifeste atenţie sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane şi să nu se angajeze în desfăşurarea unor eventuale acţiuni de protest sau alte manifestaţii care pot genera violenţe stradale.

De asemenea, ministerul român reiterează recomandarea adresată şi anterior cetăţenilor români care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse să îşi înregistreze neîntârziat prezenţa prin intermediul platformei www.econsulat.ro, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât şi de pe telefonul mobil.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Moscova: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350, al Consulatului General al României la Sankt Petersburg: +7812 3126141 şi al Consulatului General al României la Rostov pe Don: +7 (863) 283 10 15, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Moscova: +7 916 017 9882, precum şi telefoanele de urgenţă ale oficiilor consulare la Sankt Petersburg: +7 965 777 43 38 şi Rostov pe Don: +7 (909) 437 72 22.

MAE subliniază importanţa informării permanente din surse sigure şi oficiale şi luarea tuturor măsurilor posibile pentru asigurarea siguranţei personale şi solicită cetăţenilor români consultarea paginilor de Internet moscova.mae.ro, sanktpetersburg.mae.ro, rostov.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie utile.

MAE: România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a aşa-ziselor "referendumuri" din Ucraina

 

România reiterează condamnarea, în termenii "cei mai fermi", a aşa-ziselor "referendumuri" desfăşurate în perioada 23 - 27 septembrie în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea şi sprijinul nemijlocite ale forţelor de ocupaţie ruse, ale căror rezultate finale au fost anunţate miercuri, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

"România nu recunoaşte rezultatele acestor aşa-zise 'referendumuri', care sunt ilegale şi ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic", punctează MAE.

Ministerul român afirmă că, prin organizarea acestor aşa-zise "referendumuri", Federaţia Rusă demonstrează încă o dată că acţionează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional şi contrar responsabilităţilor pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii şi securităţii în lume. "Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internaţională", subliniază MAE.

Reprezentanţii ministerului român amintesc că în Rezoluţia cu privire la "Agresiunea împotriva Ucrainei", adoptată cu o majoritate covârşitoare la 2 martie, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câştig teritorial realizat prin folosirea forţei sau ameninţării cu forţa nu poate fi recunoscut ca legal.

"Astfel de acţiuni instigate, sprijinite şi organizate de forţele de ocupaţie ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi o încercare a Kremlinului de a-şi legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparţinând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmăreşte schimbarea prin forţă a graniţelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât şi a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei", mai arată MAE.

În acest context, "România reafirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi face apel la toate statele să respingă încercările Federaţiei Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acţiuni similare". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel