MAE: Doi jurnalişti români, reţinuţi de forţele de securitate din Transnistria

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează miercuri că doi jurnalişti români, reţinuţi de forţele de securitate transnistrene, au fost eliberaţi, ca urmare a demersurilor diplomatice. Cei doi jurnaliști sunt corespondenți ai Digi24.

MAE precizează într-un comunicat că, marţi seară, a fost informat cu privire la faptul că doi jurnalişti români, prezenţi în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu mai pot fi contactaţi de către redacţie, aceştia fiind - aşa cum s-a aflat ulterior - reţinuţi de forţele de securitate ale aşa-ziselor "autorităţi" transnistrene.

Potrivit MAE, ca urmare a dispoziţiei ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chişinău a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autorităţile competente ale Republicii Moldova şi Misiunea în Republica Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, fiind obţinută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnalişti.

MAE arată că cei doi jurnalişti au fost însoţiţi, în condiţii de securitate, spre capitala Chişinău, unde se află în siguranţă, urmând să se întoarcă în România în perioada următoare.

MAE: Doi jurnalişti români, reţinuţi de forţele de securitate din Transnistria

 


Ministerul informează că Centrala MAE şi misiunea diplomatică română de la Chişinău nu au fost informate în prealabil despre intenţia celor doi jurnalişti de a se deplasa în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în condiţiile în care, recent, aşa-zisele "autorităţi" transnistrene au impus o interdicţie de intrare a jurnaliştilor străini în teritoriul controlat de acestea, la care se adaugă contextul recentelor incidente înregistrate, în circumstanţe încă neclare, în această regiune.

MAE adresează mulţumiri deosebite autorităţilor Republicii Moldova şi celorlalte autorităţi române implicate pentru acţiunea promptă şi eficientă care, alături de demersurile ministerului, prin Ambasada României la Chişinău, au condus la eliberarea celor doi jurnalişti români.

Cu acest prilej, MAE adresează rugămintea jurnaliştilor interesaţi să se deplaseze în regiunea transnistreană a Republicii Moldova să contacteze ministerul în prealabil şi să evite deplasarea în perioada următoare.

Cei doi sunt jurnalişti la postul Digi24. 

 

La 1 mai, Moldova nu a permis intrarea unui jurnalist rus în regiunea Transnistria. Artur Shaikhutdinov a fost blocat pe aeroport, în Chișinău. El a fost redirecționat către Istanbul.

Moldova nu a permis unui jurnalist rus să intre în Transnistria: Blocat pe aeroport, în Chișinău

 

Autoritățile moldovenești nu i-au permis propagandistului agenției de știri pro-Kremlin, RIA Novyny și corespondent Sputnik, Artur Shaikhutdinov, care urma să meargă în Transnistria nerecunoscută, scrie UNN cu referire la NewsMaker.

După cum s-a precizat, motivul refuzului a fost lipsa de acreditare a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Potrivit UNN, Shaikhutdinov a călătorit direct la Nistru pentru o presupusă "analiză a situației din regiune". La controlul pașapoartelor de pe aeroportul din Chișinău, sâmbătă, 30 septembrie, polițiștii de frontieră i-au verificat bagajele și i-au luat pașaportul.

Reporterul a declarat că documentele sale au fost sigilate într-un plic și predate echipajului de zbor, care i le va returna după aterizarea la Istanbul.

Purtătorul de cuvânt al Vămii și Poliției de Frontieră din Moldova, Raissa Novitsky, a confirmat pentru NewsMaker că unor cetățeni străini care au sosit pe aeroportul din Chișinău le-a fost refuzată intrarea în țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel