MAE, alertă de călătorie: Grevă generală, astăzi, în Franța. Transporturile vor fi perturbate

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

În Franţa, este astăzi zi de grevă generală şi manifestaţii pentru majorarea salariilor, după ce inflaţia tot mai mare a redus semnificativ puterea de cumpărare.

Va fi afectată şi funcţionarea transportului în comun, însă potrivit informaţiilor transmise, aseară, de ministerul de resort, perturbările vor fi moderate, faţă de ce au anunţat sindicatele care organizează protestele. 

Greva va avea cel mai mare impact asupra circulaţiei trenurilor regionale, în schimb, cele de mare viteză vor fi afectate în foarte mică măsură. La Paris, metroul şi tramvaiele vor funcţiona normal, însă autobuzele vor fi mai puţine pe traseu. De asemenea, trenurile din reţeaua ce leagă aeroporturile internaţionale de capitala franceză vor circula şi ele mai rar din cauza grevei.

Grevă generală, astăzi, în Franța. Transporturile vor fi perturbate

 

O mare parte din bugetari a dat curs apelului la încetarea lucrului. De aceea, activitatea va fi parţial oprită în instituţiile publice, în sistemul de sănătate, precum şi în cel de educaţie, în special în creşe, grădiniţe şi învăţământul profesional. Şi domeniul energetic s-a alăturat protestului, astfel încât în jumătate din centralele nucleare salariaţii nu vor munci.

În sectorul privat continuă greva angajaţilor de la grupul petrolier Total, cu aceleaşi consecinţe cunoscute de trei săptămâni asupra aprovizionării cu carburanţi în benzinării.

Protestează şi salariaţii din unele întreprinderi industriale, care nu au ajuns la o înţelegere satisfăcătoare cu patronii lor pentru majorarea salariilor. Nu toate sindicatele franceze s-au aliat acestei mişcări sociale.

MAE, alertă de călătorie pentru Franța

 

Protestul are loc la apelul sindicatului CGT, adversar declarat al preşedintelui Emmanuel Macron şi al guvernului şi apropiat de partidele de stânga, susţinut de alte trei confederaţii mai mici. Sindicaliştii manifestează şi pentru apărarea dreptului la grevă, după ce guvernul a decis, săptămâna trecută, să oblige personalul considerat esenţial în rafinării şi depozite de carburanţi să revină la lucru, în unele cazuri cu intervenţia unui executor judecătoresc, cu scopul de a remedia penuria de carburanţi.

La Bucureşti, Ministerul de Externe a transmis o alertă de călătorie pentru pentru românii care merg în Franţa, în legătură cu această mişcare sindicală, ce ar putea perturba numeroase sectoare de activitate din această ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel