Macron spune că "nu există panică" în legătură cu posibilele întreruperi de energie electrică în Franța

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Macron trebuie să "facă o pauză" în privința reformei pensiilor din Franța, spun sindicatele
Macron trebuie să "facă o pauză" în privința reformei pensiilor din Franța, spun sindicatele

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu există niciun motiv de panică în legătură cu posibilele întreruperi de energie electrică din această iarnă, dar a cerut cetățenilor să folosească mai puțină energie și companiei de stat EDF să repornească reactoarele nucleare pentru a preveni întreruperile în caz de vreme rece.

Într-un interviu acordat postului francez de televiziune TF1, înregistrat în timpul vizitei sale de stat în Statele Unite din această săptămână, Macron a negat că riscul de pene de curent s-ar datora unei gestionări inadecvate a programului de repornire a reactoarelor nucleare al EDF (EDF.PA).

"Mai întâi de toate, să fim clari: fără panică! Este legitim ca guvernul să se pregătească pentru cazurile extreme, care ar însemna întreruperea curentului electric timp de câteva ore pe zi, dacă nu avem suficientă energie", a declarat Macron.

Șeful operatorului rețelei electrice franceze RTE a declarat joi că Franța s-ar putea confrunta cu "câteva zile" de întreruperi de energie electrică în această iarnă, iar guvernul a început să informeze autoritățile locale despre cum să gestioneze eventualele întreruperi.

EDF s-a confruntat cu un număr fără precedent de întreruperi la flota sa de reactoare nucleare, reducând producția nucleară la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, chiar în momentul în care Europa se străduiește să înlocuiască livrările de gaze rusești, pe care Moscova le-a întrerupt ca represalii la sancțiunile UE impuse ca urmare a invaziei din 24 februarie în Ucraina, conform Reuters.

Vezi și

 

Vremea rece ar putea provoca întreruperi de energie electrică în Franța săptămâna viitoare

 

Vremea rece ar putea duce luni la întreruperi de energie electrică în Franța, deoarece întârzierile în repornirea energiei nucleare în urma unor lucrări de reparații fac ca oferta să rămână în urma cererii, au declarat analiștii.

Oferta de energie nucleară ar fi trebuit să ajungă la aproximativ 40 de gigawați (GW) în această săptămână, dar întârzierea operatorului EDF (EDF.PA) în repornirea reactoarelor a făcut ca aceasta să ajungă la doar aproximativ 35 GW, lăsând Franța mai dependentă de importuri și de producția pe gaz.

Analistul Refinitiv, Nathalie Gerl, a declarat că situația, în condițiile în care un val de frig afectează nord-vestul Europei în acest weekend și săptămâna viitoare, ar fi "mult mai critică" dacă nu ar fi existat eforturi de reducere a cererii, în special din partea marilor consumatori industriali.

Continuă știrea AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel