Macron spune că Franța va conduce o operațiune de evacuare a Mariupolului

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, vineri, că Franța va conduce o "operațiune umanitară excepțională", alături de Turcia și Grecia, pentru a evacua orașul ucrainean Mariupol, aflat, de trei săptămâni, sub asediul forțelor rusești.

"Vom lansa o operațiune umanitară împreună cu Turcia și Grecia pentru a-i evacua pe toți cei care doresc să părăsească orașul Mariupol", a declarat Macron reporterilor după summitul de două zile al Consiliului European.

Macron a oferit puține detalii, dar a spus că operațiunea va avea loc "cu cât mai devreme, cu atât mai bine" și va fi condusă "în coordonare" cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy și cu autoritățile ucrainene. De asemenea, liderul francez a spus că este în contact cu primarul din Mariupol.

Operațiunea va fi discutată și cu Vladimir Putin

 

Liderul francez a mai spus că va discuta despre operațiunea de la Mariupol cu președintele rus Vladimir Putin "în termen de 48 până la 72 de ore".

"Sper să pot implica un maxim de părți interesate în această operațiune", a spus Macron, citat de site-ul Politico.

Peste 100.000 de persoane sunt în continuare blocate în Mariupol, care este bombardat aproape continuu de forțele rusești.

"Am un gând foarte special pentru locuitorii din Mariupol, care trec prin una dintre cele mai mari drame", a spus Macron. "Acel oraș de peste 400.000 de locuitori are astăzi doar 150.000 care trăiesc acolo în situații dramatice".

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a confirmat vineri că operațiunea era în discuție. El a adăugat că orașul ucrainean, în care locuiește o mare comunitate greacă, "este vizat de un atac rusesc fără precedent care, din păcate, nu face nicio distincție între trupele ucrainene și civili".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel