Macron și Putin au vorbit la telefon și au căzut de acord cu inspecţia internaţională la Centrala Zaporojie

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Macron va discuta cu Vladimir Putin despre problemele de securitate din Ucraina, după ce se consultă cu şeful AIEA
Macron va discuta cu Vladimir Putin despre problemele de securitate din Ucraina, după ce se consultă cu şeful AIEA

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică despre situaţia din Ucraina, au anunţat Kremlinul şi Palatul Elysee, potrivit agenţiilor Reuters, AFP şi EFE. 

Conform versiunii prezentate de preşedinţia rusă asupra desfăşurării acestei discuţii, preşedintele Putin a spus că ''bombardarea sistematică'' a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse - atacuri pentru care a acuzat din nou Kievul, care la rândul său acuză Moscova -, creează riscul unei ''catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii''.

Cei doi preşedinţi ''au dezbătut diverse aspecte ale situaţiei legate de Ucraina'' şi au convenit asupra necesităţii ca o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la acea centrală, mai menţionează Kremlinul, precizând că discuţia telefonică s-a desfăşurat la iniţiativa lui Emmanuel Macron.

Putin şi Macron ''au subliniat importanţa trimiterii urgente a unei misiuni a AIEA la centrala nucleară, care să permită evaluarea situaţiei la locul faptelor'', precizează preşedinţia de la Moscova.

Tot conform preşedinţiei ruse, Putin i s-a plâns lui Macron despre menţinerea obstacolelor în calea exportului de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti pe piaţa internaţională, în pofida acordului semnat la Istanbul ce a permis deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, înţelegere care de asemenea prevede reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti.

Aceste exporturi ruseşti sunt afectate de suspendarea schimburilor bancare şi financiare ca urmare sancţiunilor occidentale instituite împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a reconfirmat în timpul convorbirii invitaţia transmisă ONU şi Crucii Roşii internaţionale de a vizita închisoarea de la Olenivka, situată în teritoriul controlat de trupele ruse în estul Ucrainei şi unde peste 50 de prizonieri de război ucraineni au murit în urma unui atac cu rachete pentru care de asemenea Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Misiune internațională a AIEA

 

Un comunicat emis de Palatul Eysee despre discuţia telefonică Putin-Macron menţionează totodată că preşedintele rus i-a împărtăşit omologului său francez îngrijorarea sa cu privire la siguranţa centralei de la Zaporojie şi s-a declarat de acord cu trimiterea unei misiuni de experţi ai AIEA la faţa locului.

La rândul său, Macron a transmis ''încă o dată preocuparea sa faţă de riscurile pe care situaţia de la centrala de la Zaporojie le implică pentru siguranţa şi securitatea nucleară'', subliniază Palatul Elysee.

Prin urmare, cei doi preşedinţi au convenit să continue discuţiile în zilele următoare, ''după discuţii între echipele tehnice şi înaintea desfăşurării misiunii'', mai menţionează comunicatul preşedinţiei franceze.

Conform versiunii Palatului Elysee despre discuţia dintre Putin şi Macron, preşedintele rus a acceptat ca atât AIEA, cât şi Ucraina să-şi dea acordul cu privire la condiţiile unei misiuni a agenţiei la Zaporojie înainte de desfăşurarea sa.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condiţionat joi acordul Kievului pentru o misiunea a AIEA la centrala de la Zaporojie de retragerea trupelor ruse din această centrală şi de crearea unei zone demilitarizate în jurul ei, condiţii respinse de Rusia.

Operatorul ucrainean al centralei a transmis vineri că suspectează o intenţie a Moscovei de a deconecta centrala de la reţeaua energetică ucraineană, operaţiune care ar fi în sine un risc de securitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel