Macron în România. Discuții cu Iohannis despre aderarea la Schengen: „Dorim ca acest dosar să progreseze / România nu este o țară ca oricare alta“

Nicoleta Nicolau / 15 iun 2022, 11:41

Klaus Iohannis a afirmat, în cadrul conferinței de la baza Mihail Kogălniceanu, că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre aderarea României la spațiul Schengen, reiterând ideea sprijinului Franței pentru acest lucru.

„Sunt deosebit de bucuros să îl am astăzi ca oaspete pe Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Vizita dumneavoastră, domnule Președinte, și consultările substanțiale pe care tocmai le-am încheiat sunt o nouă dovadă a relației bilaterale excelente, de  Parteneriat Strategic autentic, dintre țările noastre.


Bine ai venit, dragă Emmanuel!


Inclusiv pe fondul crizei generate de agresiunea militară a Federației Ruse în Ucraina, cooperarea noastră pe linie de securitate a cunoscut, în ultima perioadă, o intensificare deosebită, și, pot să spun, foarte bine-venită.


Vă mulțumesc - și cu acest prilej - pentru prezența militarilor francezi în România și pentru asumarea de către Franța a calității de lider al Grupului de luptă NATO din țara noastră, a cărui operaționalizare cât mai rapidă reprezintă o prioritate de prim rang.


De altfel, un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea Summitului NATO de la Madrid, care va adopta decizii esențiale pentru viitorul Alianței și pentru securitatea noastră comună.


Astfel, am discutat, cu prioritate, despre necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, mai ales, sigur, la Marea Neagră, despre noul Concept Strategic, despre susținerea partenerilor Alianței și perspectivele aderării Suediei și Finlandei.


Evident, am discutat cu Președintele Macron despre preocuparea noastră față de continua deteriorare a situației umanitare din Ucraina. Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiații ucraineni care vin în România, precum și sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin hub-ul de la Suceava, pe care și Franța l-a utilizat în mod intensiv.


O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța, pe care am abordat-o în cadrul discuțiilor, a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii.


România depune eforturi susținute, multidimensionale, în sprijinul Ucrainei, prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile românești de la Dunăre. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noștri externi. Am stabilit, astfel, împreună cu domnul Președinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv.


De asemenea, am discutat și despre sprijinul substanțial pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova.


Mă bucur că, după vizita de acum în România, domnul Președinte va ajunge la Chișinău și, în acest context, am discutat despre cum putem ajuta Republica Moldova să facă față multelor provocări cu care se confruntă ca urmare a crizei de securitate generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.


O importantă inițiativă în acest scop o reprezintă Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova pe care România, Franța și Germania au lansat-o, la Berlin, în aprilie, și am abordat pregătirile pentru conferința de follow-up pe acest subiect pe care România o va găzdui în această vară.


În planul cooperării europene, am salutat rezultatele Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, din acest semestru, într-un context european securitar, economic și social dificil.

2. -imagine fara descriere- (iohannis-macrn-conf-mkog.png)


Am abordat și tema securității energetice, inclusiv din perspectiva evoluțiilor din Ucraina și a deciziilor strategice ale Uniunii Europene de eliminare a dependențelor noastre de Federația Rusă. Am subliniat că România este pregătită să-și asume un rol activ în atingerea obiectivelor strategice ale Uniunii și va depune toate eforturile pentru a asigura reziliența sectorului energetic pe termen lung. 


Am avut o discuție cuprinzătoare cu Președintele Macron și cu privire la perspectivele extinderii spațiului Schengen și am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni.


Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen.


În legătură cu recentele cereri de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, am subliniat sprijinul nostru puternic pentru integrarea europeană a acestor state. În viziunea României, cei trei aspiranți trebuie să beneficieze de cadrul optim de derulare a proceselor de reformă și de o abordare unitară, în conformitate cu propriile merite și cu progresele înregistrate în procesele de reformă. Am susținut importanța unui semnal politic clar privind hotărârea Uniunii Europene de a se angaja cu partenerii pe un traseu ambițios pro-european, care să fie adoptat la Consiliul European din această lună, din iunie.


Cu privire la Balcanii de Vest, am reafirmat sprijinul României pentru adoptarea cât mai curând a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord.


În încheiere, doresc să îi mulțumesc domnului Președinte pentru vizită și pentru cadrul deschis în care am discutat. 


Am convingerea că dialogul nostru dens și eficient va continua, astfel încât să reușim, împreună, să contribuim în mod substanțial la gestionarea crizelor multiple cu care ne confruntăm și să identificăm soluții menite să protejeze și să consolideze siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri“,  a afirmat președintele Iohannis în discursul său.

Declarații Emmanuel Macron la baza Mihail Kogălniceanu

 

Vă mulțumesc pentru primire, sunt deosebit de fericit să fiu aici.

Deplasarea aceasta vine în contextul războiului de agresiune al Rusiei desfășurat în apropiere.

România a arătat că este la înălțime. România nu este o țară ca oricare alta.

În fața unei crize grave, România a poate să conteze pe fraternitatea Franței. Avem o prietenie de două secole. Sunt mândru că putem și astăzi să continuăm această tradiție.

În cadrul NATO, împreună cu ceilalți aliați, dispozitivul actual va lua amploare. Întâlnirea care va avea loc la Madrid va confirma acest lucru. Vizita mea are un sens deosebit. Avem o viziune comună legată de situația din Ucraina.

Am discutat și despre aderarea României la Schengen. Dorim ca acest dosar să progreseze.

Prietenia pe care Franța o are față de țara dvs, puteți conta în cazul în care țara voastră va fi amenințată. 

În fața războiului dus de Rusia, poziția Franței e clară din prima zi. Mai întâi să facem totul pentru a stopa războiul, apoi sancționarea Rusiei, care este responsabilă de război. Dorim să construim și pacea și ce înseamnă că la un moment dat focul trebuie să înceteze și discuțiile să se reia.

Noi europenii împărțim același continent și Rusia va rămâne acolo unde este. Rusia este o putere de temut și noi nu dorim să avem un război, să nimicim, noi nu am spus acest lucru. Dar trebui să negociem.

Liderul ucrainean va trebui să negocieze, dar și noi europenii. Va trebui să ne așezăm la masa negocierilor.

Din punct de vedere politic și logistic, consider că suntem într-o situație de convergență pentru a continua efortul de cooperare și echipare și efortul financiar. Suntem într-un context în care trebuie să facilităm exportul de cereale din Ucraina. Este nevoie ca europenii să rămână uniți, e activitatea noastră de mai multe săptămâni. Trebuie să trimitem un mesaj de susținere pentru Ucraina în acest moment. Pentru Republica Moldova.

Trebuie să ținem cont de efectele asupra regiunii Balcanilor de Vest, o regiune care riscă să fie destabilizată.

La porțile UE se joacă o situație politică inedită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1