Ludovic Orban: "Plafonarea prețului la lemne, o aberație. Va apărea o piață neagră"

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat, miercuri, la Ploieşti, că plafonarea preţului lemnului de foc este "o aberaţie, o minciună" şi a susţinut că se va crea o penurie artificială şi că va apărea piaţa neagră, unde preţul va fi mai mare decât tariful anterior emiterii ordonanţei de urgenţă. în domeniu.

"Este o aberaţie. Guvernul se face că vrea să îi protejeze pe cei care au gospodării care se încălzesc cu lemne. Au dat o ordonanţă (...) prin care stabilesc că nu se poate vinde lemnul de foc decât la un preţ maximal stabilit prin ordonanţă de urgenţă, şi anume, 400 de lei (...). Unii dintre ei ştiu că această măsură este una proastă, care de fapt nu va duce la o reală protecţie a celor care îşi încălzesc locuinţa cu lemne de foc", a declarat fostul premier într-o conferinţă de presă susţinută la sediul organizaţiei judeţene a partidului Forţa Dreptei.

În opinia sa, ordonanţa a fost dată "mult prea târziu", pentru că oamenii gospodari deja şi-au cumpărat lemne, iar cei care deja şi-au făcut aprovizionarea "rămân cu buzele umflate".

"Părerea mea e că preţul pe piaţa neagră va fi mai mare decât preţul de pe piaţă anterior emiterii acestei ordonanţe de urgenţă. Deci este o minciună, o falsă formă de a proteja gospodăriile", a spus Orban.

Diferență la plafonare/compensare între gaze și lemne



De asemenea, acesta contestă şi mecanismul de aplicare a ordonanţei.

"La cei care se încălzesc cu gaz - ai preţ plafonat pentru o anumită cantitate şi acest preţ este compensat de Guvern raportat la preţul de pe piaţă, adică Guvernul asigură contravaloarea diferenţei între preţul de pe piaţă şi preţul plafonat. La lemn nu au făcut asta, deci nu compensează diferenţa între preţul de pe piaţă (...) şi preţul fixat administrativ", a explicat preşedintele partidului Forţa Dreptei.

Guvernul a aprobat, miercuri, plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

"În urma discuţiilor din coaliţie şi deciziei cu privire la plafonarea preţului, astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete (...) este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus", a afirmat ministrul, după şedinţa Executivului, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel