Legea centrelor comunitare româneşti din străinătate, modificată: Ce sunt Centrele Comunitare "Românii de Pretutindeni"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

A fost modificată legislaţia privind centrele comunitare româneşti din străinătate. Concret, a fost eliminată condiţia existenţei în statul respectiv a cel puţin cinci mii de cetăţeni români înregistraţi la misiunile diplomatice ale României, pentru a înfiinţa un astfel de centru.

Denumirea acestor centre va fi Centre Comunitare "Românii de Pretutindeni". Atribuţiile acestor centre vor fi reglementate prin acordurile internaţionale şi vor avea drept scop sprijinirea, reprezentativitatea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, informarea acestora asupra aspectelor relevante din România şi din statul de reşedinţă, precum şi organizarea de proiecte şi programe cu caracter cultural, social, educativ, lingvistic şi artistic, a realităţilor istorice, a tradiţiilor, a obiceiurilor valorilor naţionale.

Aceste centre vor avea rolul de a pune la dispoziţia comunităţilor de români mijloace pentru desfăşurarea de activităţi de lungă durată, utile pentru dezvoltarea socio-culturală a comunităţii, precum biblioteci, cursuri de limba română, activităţi culturale perene şi vor putea avea rol de facilitare a cooperării sectoriale dintre România şi statele de reşedinţă.

Legea centrelor comunitare româneşti din străinătate, modificată

 

Înfiinţarea fiecărui centru comunitar românesc se face în acord cu disponibilitatea bugetară anuală a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, la cererea comunităţii, ca urmare a solicitării adresate DRP, semnată de cel puţin jumătate dintr-un minimum de două mii de cetăţeni români înregistraţi la misiunile diplomatice, şi, după caz, la oficiile consulare ale României din statul respectiv, sau la iniţiativa DRP, în funcţie de necesitatea rezultată din implementarea politicilor de guvernare, în acord cu Strategia pentru Românii de Pretutindeni.

Cererile vor fi preluate şi analizate de DRP, în ordinea înregistrării lor. După înfiinţarea centrului comunitar românesc, calitatea de membru al acestuia se dobândeşte în urma unei solicitări adresate conducerii centrului, mai stabileşte actul normativ, potrivit RRA.

Ce sunt Centrele Comunitare "Românii de Pretutindeni"

 

DRP, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe, propune înfiinţarea centrelor comunitare pe baza solicitărilor primite sau din proprie iniţiativă, în funcţie de distanţa mare faţă de misiuni diplomatice, oficii consulare ori institute culturale româneşti, care îngreunează accesul la o prezenţă instituţională românească sau de numărul de români din regiunea în care va funcţiona centrul comunitar românesc.

Statul român, prin DRP, va asigura fiecărui centru comunitar românesc un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea. Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pentru centrele comunitare româneşti, va putea contracta personal din rândul membrilor comunităţii româneşti din statul respectiv, care va beneficia de o indemnizaţie în moneda statului în care îşi desfăşoară activitatea.

Centrele comunitare româneşti se vor finanţa din bugetul alocat DRP, donaţii, sponsorizări sau orice alte surse legal constituite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel