Le Figaro: Trupele NATO poziţionate în România fac zid în faţa pericolului reprezentat de Rusia

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Alianţa Nord-Atlantică a intensificat recent prezenţa militară în România, care tinde să devină permanentă, în cadrul eforturilor de consolidare a apărării Flancului Estic al NATO din cauza riscurilor generate de Rusia, notează jurnalistul Paul Cozighian, într-un reportaj realizat în Transilvania.

În fiecare dimineaţă, acelaşi ritual: aşezaţi pe o bancă în faţa singurei băcănii din piaţa centrală a satului, imperturbabili, doi pensionari stau de vorbă la o cafea şi urmăresc atent trecătorii.

"Eu mă tem de ruşi, ei ştiu de generaţii să lupte şi să poarte războaie. Şi sunt mulţi. Putin este periculos. Nu este bolnav, ştie exact ce face şi este înconjurat de oameni care gândesc ca el", spune Goutz.

 

Baza de la Cincu deţine toate instalaţiile necesare pentru exerciţii şi scenarii de luptă ale NATO

 

Cu toate acestea, cei mai mulţi locuitori din Cincu sunt asiguraţi, întrucât militarii staţionaţi în acest sat de 1.500 de locuitori vor fi suplimentaţi până la sfârşitul anului. "Situată la o altitudine cuprinsă între 400 şi 700 de metri, tabăra de antrenament aflată la ieşirea din localitate, un fost poligon militar al armatei române, a devenit cel mai mare teren de manevre al forţelor NATO prezente în România. Având peste 50 de kilometri pătraţi, Baza de la Cincu deţine toate instalaţiile necesare pentru exerciţii şi scenarii de luptă ale NATO.

De aproximativ două luni, antrenamente de mare intensitate au loc de trei ori pe săptămână, cu participarea militarilor francezi, belgieni, români, polonezi şi americani. Franţa, naţiune-cadru a Forţei de Reacţie Rapidă a NATO desfăşurată în România, a decis să instaleze aici cartierul său general, pentru o durată de cel puţin cinci ani", observă corespondentul Paul Cozighian, de la cotidianul Le Figaro.

"În acest moment, postul meu de comandant este pe cale să fie transferat de la Constanţa la Cincu. Această mobilizare efectuată de urgenţă la sfârşitul lunii februarie 2022 este pe cale să se transforme într-o forţă cu prezenţă permanentă, oricum pentru câţiva ani, până la stabilizarea situaţiei. Este o decizie luată de şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard, şi de preşedintele Republicii, Emmanuel Macron", afirmă, pentru cotidianul Le Figaro, colonelul Minguet, comandantul grupului tactic franco-belgian.

 

Exerciţiile militare se desfăşoară într-un cadru natural deosebit, aproape de zonele folosite pentru păşunat

 

"Presiunile sunt din ce în ce mai mari, nivelul de instrucţie a crescut, ne antrenăm mai des şi sunt mai multe exerciţii", explică locotenentul Valentin, comandantul contingentului român din zonă.

Omologul său polonez, comandantul Przemyslaw, este mândru să facă antrenamente alături de "fraţii români şi francezi". "Sunt militar de 22 de ani - dacă vrei pacea, trebuie să te pregăteşti de război. Noi suntem pregătiţi pentru orice scenariu (...)", explică el.

Francezii apreciază foarte mult bucătăria românească de la Cincu, considerând-o mult mai bună decât cea a americanilor din Baza aeriană Mihail Kogălniceanu din Constanţa, după cum spune caporalul Nicolas.

 

În strânsă colaborare cu armata română, forţele militare franceze se instalează durabil în România

 

În strânsă colaborare cu armata română, forţele militare franceze se instalează durabil în România, la Cincu, pentru a proteja mai bine această zonă situată pe Flancul de Est al Alianţei Nord-Atlantice. De o săptămână, un detaşament de geniu francez format din 135 de militari, ajutat curând de belgieni, olandezi şi români, urmează să lucreze în continuu pentru a construi aici până la sfârşitul lunii octombrie cea mai mare bază militară NATO din regiune. Peste 1.000 de militari, dintre care 700 francezi şi 300 belgieni (prin rotaţie cu 300 de olandezi) se vor afla aici în permanenţă.

"Avem misiunea de a construi această bază înainte de venirea iernii, pentru a permite concretizarea solidarităţii franco-române. Se trece de la o prezenţă temporară la ceva mai durabil, astfel încât Franţa şi naţiunile partenere să poată îndeplini misiunile strategice decise la nivel politic", explică, potrivit Le Figaro, locotenent-colonelul Clément, responsabil de lucrări.

Trupele franceze vor menţine cel puţin o companie şi în apropiere de Constanţa, iar antrenamentele vor continua în mai multe baze din România. Spre exemplu, la Breţcu, unde sunt staţionaţi vânători de munte de la Baza 27 din Annecy, şi membri ai Regimentului 93 de artilerie de vânători de munte din Varces-Allières-et-Risset, care tocmai au efectuat exerciţii intense alături de noii lor camarazi din Baza 22 din Sfântu Gheorghe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel