Kremlinul, către Helsinki: „Dacă ameninți o țară care deține arme nucleare, trebuie să iei în calcul toate opțiunile”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Rusia reacționează dur la decizia Finlandei de a-și depune candidatura NATO. O primă măsură pe care ar putea s-o ia Moscova chiar vineri este, potrivit unor informații neoficiale, întreruperea livrării de gaze către Helsinki.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat, joi, că Finlanda și Suedia vor deveni potențiale ținte pentru Rusia.

Finlandezii, pe de altă parte, spun că sunt pregătiți pentru orice, fie că este vorba despre amenințări armate clasice, cibernetice sau hibride.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dimitri Polianski, este de părere că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO nu este o lovitură pentru securitatea Rusiei. Cu toate acestea, oficialul spune că, din momentul în care cele două state devin membre ale alianței, teritoriile lor devin potențiale ținte pentru Rusia.

De altfel, Polianski a adus vorba și despre arsenalul atomic. „Dacă ameninți o țară care deține arme nucleare, trebuie să iei în calcul toate opțiunile”, a spus oficialul, citat de Știrile PRO TV.

 

Finlandezii sunt pregătiți pentru orice amenințare

 

„Am spus în mod repetat că extinderea NATO și apropierea infrastructurii NATO de granițele noastre nu fac lumea și mai ales Eurasia mai stabilă și mai sigura, asta e limpede. Dacă NATO face pași în direcția noastră, atunci noi vom face o analiză specială și vom decide măsurile necesare pentru a echilibra situația și a ne asigura securitatea”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

De cealaltă parte, finlandezii spun că sunt pregătiți pentru orice amenințare care ar putea veni dinspre Moscova.

„Ne pregătim, în aceste vremuri, pentru orice. Amenințări militare tradiționale, încălcări ale spațiului aerian și ale apelor teritoriale și așa mai departe. În aceeași măsură, ne așteptăm și la riscuri cibernetice și hibride, care sunt atât de des întâlnite”, a precizat Pekka Haavisto, ministrul de Externe al Finlandei.

În declarațiile sale dinaintea invaziei din Ucraina, Vladimir Putin spunea că vrea să țină NATO cât mai departe de granițele Rusiei. A obținut exact contrariul: Finlanda are 1.300 de kilometri de frontieră comună cu Rusia și o armată pregătită care este deja la standarde NATO. Militarii finlandezi participă la exerciții comune cu aliații încă din anii ’90.

„De altfel, securitatea noastră tradițională e una destul de solidă. Avem o rezervă de 280.000 de oameni, armata e obligatorie. Avem echipament modern, aeronave Hornet, tocmai am comandat avioane F-35. Așa că suntem obișnuiți să ne protejăm propria țară”, a adăugat Pekka Haavisto, ministrul de Externe al Finlandei.

Și populația, și clasa politică finlandeză sunt pregătite pentru aderarea la NATO. Doar un sfert dintre finlandezi și zece dintre cei 200 de membri ai legislativului se împotrivesc integrării în Alianța Nord-Atlantică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel