Kremlinul anunță că a prins un rus care spiona pentru Ucraina și trimitea documente secrete la Kiev 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rusia anunță că ar fi prins un "trădător" care spiona în favoarea Ucrainei. 

Serviciile de securitate (FSB) ruse au declarat marţi că au arestat un cetăţean rus suspectat că a transferat documente secrete în Ucraina, deschizând o anchetă pentru înaltă trădare, în plină ofensivă a Rusiei asupra vecinului său, relatează France Presse.

"FSB a descoperit că un cetăţean rus (a comis un act) de înaltă trădare prin transmiterea de informaţii Ucrainei în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse", au declarat serviciile de securitate într-un comunicat.

Spionul ar fi trimis fotografii unui ucrainean din Odesa



Potrivit comunicatului, acest locuitor neidentificat din regiunea Moscovei, care conducea o fabrică aeronautică, "a fotografiat fragmente de planuri pentru piese de avioane de luptă cu un telefon mobil, înainte de a le trimite unui cetăţean ucrainean (...), angajat al unei fabrici de avioane din Odesa, oraş din sudul Ucrainei.

Faptele ar fi avut loc "când el era director tehnic al unei fabrici aeronautice şi avea acces la documente clasificate +top secret+", se arată în comunicat.

O anchetă pentru "înaltă trădare" a fost deschisă, a precizat FSB, infracţiune pedepsită în Rusia cu ani grei de închisoare. Suspectul a fost plasat în detenţie.

În urma lansării ofensivei sale militare în Ucraina, Rusia şi-a consolidat arsenalul legislativ în faţa tuturor vocilor disidente în legătură cu conflictul. Sute de ruşi, acuzaţi că au "discreditat" armata rusă, au fost urmăriţi penal pentru că au criticat intervenţia, aminteşte Agerpres, care citează AFP. 

 

Ucraina anunță că a spart frontul rusesc, până la graniță

 

Ucraina a anunţat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul armatei ruse, care a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele ucrainene, relatează AFP.

Armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, "eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk", a susţinut armata ucraineană.

Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud.

În total, "de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni seară într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi "eliberaţi".

Armata ucraineană a transmis luni că, pe întreg frontul, a "reuşit să alunge inamicul din peste 20 de localităţi" în 24 de ore, adăugând că "trupele ruse îşi abandonează poziţiile în grabă şi fug".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel