Klaus Iohannis îi acuză de „acte ultragiante de trivializare“ pe politicienii corupți care se prezintă „fără rușine drept deținuți politici“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Președintele Klaus Iohannis a transmis la deschiderea lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România un mesaj în care critică actuala clasă politică.

Președintele Klaus Iohannis i-a criticat dur marți pe marii condamnați în dosare de corupție care susțin ”fără rușine” că sunt deținuți politic și a calificat acest comportament drept ”acte ultragiante de trivializare”. El a spus că imaginea deținuților politici, victime ale dictaturii comuniste, trebuie apărată de asemenea tentative.

Mesajul a fost transmis la Constanța, cu prilejul deschiderii lucrărilor celui de-al XXVI-lea Congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România, organizat la malul mării. Mesajul a fost prezentat de către Nicoleta Nicolae-Ioana, Consilier de Stat – Cabinetul Președintelui.

„(...) Niciodată nu vom putea spune că am făcut îndeajuns pentru recuperarea memoriei victimelor dictaturii comuniste, dar efortul merită întotdeauna să fie susținut prin asumarea corectă a trecutului recent, condamnarea abuzurilor și crimelor din acea vreme, consolidarea democratică și întărirea instituțiilor statului. În același timp, cred că e important să apărăm imaginea dumneavoastră de acte ultragiante de trivializare, așa cum este tentativa unor politicieni anchetați sau condamnați pentru acte de corupție de a se prezenta, fără rușine, drept deținuți politic“, a transmis șeful statului prin vocea Consilierului de Stat Nicoleta Nicolae-Ioana.

Totodată, președintele Iohannis a criticat actualul Guvern și pentru „lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului“.

„(...) Aș vrea să vă împărtășesc o constatare mai puțin plăcută. Am observat în ultima vreme, în actualul context, marcat de tensiuni socio-politice, o lipsă de implicare din partea autorităților în ceea ce privește omagierea eroilor și a victimelor comunismului, precum și tragerea la răspundere a celor vinovați. Responsabilii guvernamentali dau dovadă de o cunoaștere precară a istoriei noastre recente, iar acest lucru se reflectă prin lipsa de strategii și inițiative care să combată uitarea și să onoreze victimele totalitarismului. De asemenea, instituțiile care au obligația de a contribui la recuperarea memoriei victimelor comunismului,  precum și de a scoate de sub anonimat călăii dau dovadă de totală pasivitate. Găsesc aceste neajunsuri foarte dăunătoare pentru societatea noastră. Lipsa de implicare concretă din partea autorităților și eșecul unor instituții abilitate de stat să identifice criminalii și să îi sancționeze alimentează distorsionarea trecutului și banalizarea crimelor comise pe criterii politice“, a mai precizat șeful statului.

„România nu mai poate fi condusă după principiile regimului comunist, chiar dacă unii politicieni dovedesc că agățarea de putere, disprețul față de lege și demagogia sunt încă deprinderi la ordinea zilei. Prin alegerile pe care le fac, românii vor o țară europeană, despărțită definitiv de trecut. România este astăzi o țară puternic atașată valorilor europene, iar viitorul trebuie clădit în continuare pe principii precum respectul față de democrație, demnitate umană, drepturile și libertățile fundamentale și stat de drept, principii pe care dumneavoastră le-ați apărat cu riscul suprem al vieții“, a conchis președintele Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel