Klaus Iohannis: Sancționarea derapajelor antidemocratice este necesară pentru progresul României

Iohannis îi decorează pe sportivii medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Iohannis îi decorează pe sportivii medaliați la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului. Șeful statului a vorbit despre momentul istoric 23 august 1939, regimurile totalitare, Regele Mihai I, dar și despre pandemia de COVID 19.

Președintele Klaus Iohannis a spus că „infamul Pact Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, a reprezentat începutul tragediei Europei, un moment care a deschis calea unor abuzuri fatale și a sfâșiat teritorii prin împărțirea Europei Centrale și Răsăritene în sfere de influență. Așa-zisul pact de neagresiune a sfârtecat năzuințele și idealurile națiunilor europene, deschizând calea celui de-al Doilea Război Mondial, cu implicații dezastruoase pentru omenire”, a explicat președintele Iohannis.

Klaus Iohannis a menționat regimurile totalitare care au schimbat fața umanității, deportările în masă, crimele, foametea, tortura, dezinformarea și încălcarea flagrantă a legii. Președintele a mai spus că prin „comemorarea victimelor fascismului și comunismului, a acelor oameni care și-au sacrificat viața și libertatea în lupta pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale, dar și a valorilor și principiilor democratice, se face un gest obligatoriu și necesar pentru a împiedica evoluții reprobabile ale istoriei”.

În mesajul său, președintele Iohannis l-a menționat pe regele Mihai I care a avut un rol important în momentul 23 august 1944.

„Astăzi, evocăm, totodată, gestul plin de curaj, înfăptuit la 23 august 1944, al Regelui Mihai I, cel care a fost loial națiunii române și care, cu responsabilitate și îndârjire, alături de Armata română, a reușit să rupă alianța toxică cu Germania nazistă. Să păstrăm vie lecția acelui important moment de abilitate politică drept un simbol al verticalității, unității și moralității”, a transmis președintele României.

Klaus Iohannis a vorbit și despre pandemia de COVID 19.

 

„Trăim, în prezent, într-un context marcat de provocări complexe care reclamă acțiuni concrete din partea noastră, a tuturor. Pandemia de COVID-19 nu este doar o criză sanitară fără precedent, ci și o piatră de încercare a solidarității și unității, exploatată abil de lideri de opinie și politicieni populiști. Ideologiile radicale, glorificarea călăilor, precum și curentele extremiste și tentativele de distorsionare a istoriei amenință societățile democratice de la nivel global și riscă să vulnerabilizeze progresele înregistrate până acum. Ignorarea acestor pericole va amplifica această hidră care se hrănește cu indiferență și pasivitate”, a adăugat președintele Iohannis.

Statul de drept, valorile democratice, drepturile și libertățile fundamentale, pacea și stabilitatea sunt bunuri câștigate cu prețul vieții, iar vigilența și sancționarea rapidă a tuturor derapajelor antidemocratice reprezintă atitudini obligatorii pentru garantarea progresului României europene, a precizat Klaus Iohannis.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declarație din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului. În România comemorarea se face din anul 2011, potrivit Mediafax.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy