Klaus Iohannis, MESAJ de ULTIMĂ ORĂ în plină CRIZĂ: „Am susținut că unitatea este sursa”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe şefii de misiuni şi consulii generali cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Cu această ocazie, Iohannis a susținut un discurs în care a punctat importanța relațiilor internaționale.

„Din 2015, când ne întâlneam pentru prima dată în acest format, am construit un dialog constructiv. Vă asigur că apreciez eforturile pe care le faceți alături de ceilalți diplomați români. După aproape 5 ani de mandat ca președinte al României, acesta e un bun prilej pentru a evalua activitatea din această perioadă. În ultimii 5 ani am acționat pentru a securiza securitatea politicii externe a României esențiale pentru credibilitatea țării noastre. Aceste linii esențiale rămân extrem de importante în continuare și aveți posibilitatea de a le aprofunda. Am avut în perioada 2015-2019 25 de vizite bilaterale în afara țării.

Ca președinte am susținut că unitatea este sursa Uniunii. Avem nevoie de o Uniune care nu lasă în urmă niciun stat membru și niciun cetățean european. Momentul de vârf a fost Summitul de la Sibiu. Am trăit un moment istoric în care am afirmat dorința comună în jurul valorilor pe care UE le reprezintă. Declarația de la Sibiu va rămâne un moment relevant.

Pentru România rămân în continuare de îndeplinit câteva obiective importante: aderarea la spațiul Schengen, care va contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întreg spațiul de liberă circulație din Uniune, și, de asemenea, aderarea la zona euro, când toate condițiile vor fi îndeplinite.

Am discutat cu președintele SUA despre asigurarea unei prezențe militare consistente a SUA în România. În actualul context internațional foarte complex, dimensiunea de securitate și apărare a parteneriatului strategic cu SUA a ajuns la un nivel de excelență. De asemenea, am evidențiat că dincolo de componenta politico-militară, e esențială dezvoltarea cooperării bilaterale și pe alte dimensiuni. În primul rând, cea economică și investițională și am încurajat implicarea americane în proiecte strategice din România. Trebuie să acționăm și pe viitor pentru consolidarea dialogului politic bilateral, a cooperării militare și de securitate, pentru creșterea prezenței investiționale strategice a SUA în România, mai ales în sectorul energetic.

E necesar să acordăm în continuare o atenție deosebită și consolidării altor parteneriate și mă voi referi acum doar la câteva dintre acestea. Relația cu Republica Moldova reprezintă o prioritate de prim rang pentru România și pentru mine personal. În contextul evoluțiilor recente din Republica Moldova, România a susținut prin acțiunea sa transferul pașnic de putere care a avut la Chișinău la 14 iunie și care a pus capăt situației de criză politică. La 2 iulie am avut plăcerea de a avea la București o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, în prima sa vizită externă de la preluarea mandatului. Am reiterat atunci ca și acum întreaga susținere a României și a mea personală în condițiile angajamentului ferm al noului guvern pentru parcursul european, pentru avansarea parteneriatului strategic, pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Am stabilit continuarea proiectelor de cooperare, mai ales a celor de interconectare strategică derulate de România în Republica Moldova”, a spus Iohannis.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel