Klaus Iohannis, despre prăbușirea unei drone militare deasupra Mării Negre: „Un incident grav și regretabil”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Dan-Horia Maxim, numit de Iohannis ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în China
Dan-Horia Maxim, numit de Iohannis ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în China

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Sofia, că incidentul cu dronă care a avut loc marţi este unul „grav” şi „regretabil”.

„Incidentul cu dronă care a avut loc ieri este un incident grav şi regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a afirmat şeful statului, aflat în vizită oficială în Bulgaria, după întâlnirea cu omologul său, Rumen Radev.

Iohannis a fost întrebat care sunt implicaţiile de securitate ale acestui incident, care s-a petrecut, marţi seara, deasupra Mării Negre. Un avion de vânătoare Su-27 al forţelor ruse a lovit elicea unei drone militare americane de supraveghere Reaper.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a adăugat că acest incident măreşte riscul securităţii.

„Noi trebuie să fim atenţi şi proactivi la ceea ce se întâmplă, vorbesc despre agresiunea rusă asupra Ucrainei. Acest conflict creşte într-un conflict global, economic. Noi trebuie să nu transformăm tot acest lucru. Dacă acest conflict va continua, în timp se va extinde teritorial. Deci aceste conflicte se vor extinde. Vedeţi şi explozia care a avut loc asupra interconectorului, moartea multor cetăţeni civili, acum şi întâmplarea cu această dronă asupra Mării Negre. Asta trebuie să ne spună că fiecare zi în care are loc război măreşte riscul nu doar pentru economiile noastre şi sistemele sociale, ci şi riscul garantării păcii şi securităţii noastre. De aceea, în acelaşi timp cu sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei încercăm ca aceste conflicte să fie oprite”, a afirmat Rumen Radev.

 

Prăbuşirea unei drone militare americane

 

Forţele Aeriene din SUA au confirmat, marţi după-amiază, prăbuşirea unei drone militare americane după un incident cu un avion de vânătoare al Rusiei produs deasupra Mării Negre.

„Două avioane ruse de tip Suhoi Su-27 au efectuat o manevră de interceptare nesigură şi neprofesionistă asupra unei drone de tip MQ-9 a Forţelor Aeriene americane, care zbura în în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre", a comunicat Comandamentul Forţelor Aeriene americane responsabil de Europa şi Africa.

„Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, ceea ce a provocat prăbuşirea şi pierderea dronei MQ-9", a declarat, potrivit cotidianului Le Monde, generalul James Hecker, comandantul Forţelor Aeriene americane responsabil de zona Europa şi Africa.

Conform unor surse citate de postul de televiziune CNN, o dronă MQ-9 Reaper a Forţelor Aeriene americane, care efectua o misiune în spaţiul internaţional, deasupra Mării Negre, s-a lovit cu un avion de vânătoare Suhoi SU-27. Din cauza coliziunii, drona militară americană a suferit avarii şi a fost prăbuşită intenţionat de Forţele Aeriene americane, a declarat un oficial de la Washington, sub protecţia anonimatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel