Ziua Națională a României. Iohannis, la Arcul de Triumf: „Niciodată nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare” (FOTO)

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf acolo unde aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale participă la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.

UPDATE, ora 11:15

„În acestă piață, care a fost martora atâtor sărbători, astăzi suntem mult mai puțini ca de obicei. Cadența militarilor, bucuria din ochii copiilor sunt imagini de care ne este dor și pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil. Urez la mulți ani românilor, oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism. Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere de inimă. Pandemia de Covid-19 ne obligă să marcăm Ziua Națională în alte registre decât cele obișnuite. Nimic nu ne poate ține departe în spirit pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani.

Istoria României, aidoma celei a Europei, nu se aseamănă cu un marș triumfal. Istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au fost victime ale celor mai întunecate regimuri politice. Revoluția de la 1848, unirea principatelor, războiul de independență, Marea Unire de la 1918, revoluția din 1989, integrarea în NATO și aderarea la UE sunt bornele României moderne de astăzi.

În urmă cu 102 ani, la Alba Iulia, s-a decis unirea Transilvaniei cu România. Cine și-a imaginat că acest moment de glorie avea să vină tocmai după un război cumplit, după ce țara noastră fusese aproape ștearsă de pe hartă. Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine când idealurile sunt înalte și slujite cu credință. Suntem datori să păstrăm ca bunuri de cel mai mare preț libertatea, unitatea și independența câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași și să ne cinstim așa cum se cuvine eroii.

Eroii patrioți au demni urmași în prezent. Despre ei vreau să vorbesc și lor vreau să le dedicăm această zi. În acest an, când am fost nevoiți să renunțăm la o viață normală, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie luptând cu virusul. Privațiunile ne-au atins pe toți, însă durerea chinuitoare provocată de moartea celor dragi nu poate fi alinată cu nimic. Gândurile noastre se îndreaptă către eroii acestui ani: personalul medical.

Transmit toată aprecierea, respectul și gratitudinea față de cei care îmbracă uniforma medicală și militară. Îmi exprim întreaga recunoștință față de fiecare român care sprijină eforturile cadrelor medicale și ale forțelor de ordine. Vă mulțumesc pentru altruismul vostru. Cunoaștem și simțim efortul colosal făcut de personalul medical și ne vom aminti întotdeauna de tributul greu plătit.Felicit societatea civilă, care a fost un partener în lupta cu pandemia. Fiecare epocă are momentul său culminant, fiecare generație are eroii săi.

Sunt convins că în viitor cei care azi sunt copii își vor aminti de acest efort național așa cum noi azi îi evocăm pe cei care au făcut Unirea sau au ieșit în stradă în decembrie 1989. Generațiile viitoare își vor aminti de imensele voastre sacrificii.

Dragi români, astăzi e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depășirii acestei perioade pline de provocări. Nu va fi ușor dar sunt sigur că împreună vom reuși să ne apropiem cu fiecare zi de o revenire la vremurile normale. Am văzut povești copleșitoare despre oameni care își dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalți. Aceasta este unirea românilor din anul 2020”, a declarat Klaus Iohannis.

3. -imagine fara descriere- (2345654321234212.jpg)

 

Potrivit MApN, pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar preşedintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune.

2. -imagine fara descriere- (985984968498.jpg)

Evenimentul, care nu va fi deschis publicului, se va desfăşura cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel