Kievul se confruntă cu întreruperi prelungite de energie electrică, pe măsură ce se instalează iarna

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Ucrainenii se pregătesc pentru o iarnă cu energie electrică redusă sau chiar fără energie electrică în mai multe zone, inclusiv în Kiev, unde temperaturile au scăzut deja sub zero grade, în timp ce atacurile neîncetate ale Rusiei au paralizat jumătate din capacitatea energetică a țării. Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe locuitorii din Kiev și din alte câteva zone să limiteze utilizarea energiei electrice.

Cel mai probabil, ucrainenii vor trăi cu pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat șeful unui important furnizor de energie.

Zelenski a declarat că jumătate din capacitatea energetică a țării a fost pusă la pământ de rachetele rusești. În timp ce se îndreaptă spre o iarnă friguroasă, locuitorii unui sat ucrainean bombardat spun că apreciază o baie caldă într-o pictură murală realizată de artistul graffiti Banksy. Pictura murală arată un bărbat care se freacă pe spate într-o cadă de baie. 

 

Zelenski a îndemnat membrii NATO să garanteze protecția centralelor nucleare din Ucraina împotriva sabotajului rusesc

 

Nu există îngrijorări imediate privind siguranța nucleară sau securitatea la centrala nucleară Zaporojia din Ucraina, aflată sub control rusesc, în ciuda bombardamentelor din weekend care au provocat pagube importante, a declarat organismul de supraveghere atomică al ONU după ce experții săi au vizitat situl.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc pentru bombardarea instalației. Principalii șoimi de război ai Rusiei s-au raliat la decizia forțelor Moscovei de a se retrage din orașul ucrainean Kherson în această lună, dar comandantul care a susținut această mișcare se află acum sub o presiune tot mai mare pentru a dovedi că a meritat.

Kremlinul a declarat că nu discută despre chemarea mai multor soldați ruși pentru a lupta în Ucraina printr-o a doua rundă de mobilizare.

 

Acuzații de crime de război

 

Poliția și procurorii ucraineni au identificat patru locuri din Kherson unde suspectează că forțele rusești au torturat oameni înainte de a abandona orașul, a declarat biroul procurorului general.

Statele Unite monitorizează acuzațiile potrivit cărora forțele ucrainene au executat sumar trupe rusești. Ministerul rus al Apărării a citat vineri videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare și care ar fi arătat soldați ucraineni executând prizonieri de război ruși. Kremlinul a declarat că îi va aduce în fața justiției pe cei responsabili.

"Faceți provizii de haine călduroase, pături, gândiți-vă la opțiuni care vă vor ajuta să așteptați o întrerupere lungă. Este mai bine să o faceți acum decât să vă simțiți mizerabili", a declarat Serghei Kovalenko, șeful YASNO, care furnizează energie pentru Kiev, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel