Ucraina amenință: „Nu ne vom opri până când nu eliberăm teritoriile noastre din Donbass, din Crimeea”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

În ziua în care oficiali din Vest susţineau că Rusia va ataca, ucrainenii au sărbătorit Ziua Unităţii. Preşedintele Volodimir Zelensky, în vizită la unităţile militare ucrainene, a făcut apel la calm.

„O parte din infrastructura digitală a Ucrainei a fost ţinta unui atac al hackerilor. Unele site-uri ale armatei şi ale instituţiilor financiare din această ţară au fost atacate. Acum par să funcţioneze din nou, dar atacul este unul dintre lucrurile pe care Rusia sau hackeri susţinuţi de Rusia le-au mai pus în practică şi în trecut”, a transmis Conor Powell, corespondent CNN, potrivit Știrile PRO TV.

Ministrul de Externe ucrainean, pe de altă parte, a avut o declaraţie mai dură, care cu siguranţă nu a fost pe placul Rusiei.

„Nu ne vom opri până când nu eliberăm teritoriile noastre din Donbass, din Crimeea, până când Rusia nu plăteşte pentru toate distrugerile provocate Ucrainei. Este un proces care va dura până la victoria noastră. Vom continua să căutăm o soluţie diplomatică la acest conflict”, a transmis Dmytro Kuleba, ministrul de Externe ucrainean, conform sursei citate.

 

Putin a fost cel care a anunţat că o parte dintre trupele ruseşti de la graniţele Ucrainei se vor întoarce

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost cel care a anunţat că o parte dintre trupele ruseşti de la graniţele Ucrainei se vor întoarce în bazele lor permanente, la finalul exerciţiilor militare desfăşurate în ultimele săptămâni.

„Noi nu ne ajustăm agenda de lucru pe baza relatărilor din presa occidentală, mai ales relatările privind o temă binecunoscută posibilul război cu Ucraina. A fost o noapte obișnuită, am dormit liniștiți, iar dimineața ne-am început lucrul, cu calm și cu rutina zilnică”, a spus Dmitry Peskov, purtătorul e cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

 

SUA: „Cred că l-am dezechilibrat un pic pe Putin”

 

Mike Warner, preşedintele Comisiei de Control a Serviciilor Secrete americane, e de părere că preşedintele Putin a fost forţat să amâne ziua invaziei.

„Chiar dacă Putin a spus că vrea pace, trebuie să ne încredem în ceea ce vedem la faţa locului. Poate că decalează data la care ar putea să dea ordinul de invazie, şi ăsta e un lucru bun. Cred că mesajele Vestului au ajuns la el. Cred că l-am dezechilibrat un pic pe Putin. Din nefericire, nu am văzut o detensionare majoră”, a transmis Mike Warner, preşedintele Comisiei.

Pe fondul tensiunilor încă ridicate dintre Rusia şi Ucraina, militarii americani din divizia 82 aeropurtată se pregătesc să plece spre Europa, cel mai probabil cu destinaţia Polonia. La Washington, unii lideri politici susţin că riscul unui eventual conflict în Ucraina este, în continuare, ridicat.

„Statele Unite şi partenerii noştri nu ar trebui să piardă timpul şi să ajute Ucraina să se pregătească de război. Arme, logistică, informaţii”, susține Mitch McConnell, congresman.

Potrivit unui raport al serviciilor ucrainene de informaţii, citat de CNN, trupele ruseşti aflate la graniţele Ucrainei nu sunt suficiente pentru o invazie. Serviciile de spionaj de la Kiev cred, însă, că Rusia se concentrează pe destabilizarea internă a Ucrainei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel