Jumătate din teritoriul ucrainean este "poluat" de muniţiile folosite de forţele ruse

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Jumătate din teritoriul ucrainean este "poluat" de muniţiile folosite de forţele ruse
Jumătate din teritoriul ucrainean este "poluat" de muniţiile folosite de forţele ruse

Autorităţile ucrainene au afirmat miercuri că aproximativ jumătate din teritoriul ucrainean a fost deja "poluat" de muniţiile folosite de forţele ruse de la începutul invaziei, la 24 februarie, notează AFP.

"Suprafaţa totală a zonelor poluate cu dispozitive explozive în cadrul agresiunii ruse se ridică la 300.000 de kilometri pătraţi", a declarat un înalt responsabil al Ministerului de Interne ucrainean, Evgheni Ienin, care nu a oferit alte detalii.

Cifra pe care a dat-o este imposibil de verificat independent.

"În plus, specialiştii ucraineni în deminare au dezactivat peste 300 de dispozitive explozive" de la începutul războiului, a adăugat Evgheni Ienin, citat de agenţia de presă Interfax Ucraina.

 

Autorităţile ucrainene au acuzat forţele ruse că au tras miercuri cu obuze cu fosfor în micul oraş Marinka din estul Ucrainei

 

"Ruşii au folosit din nou obuze cu fosfor la Marinka" (10.000 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse de la 24 februarie), a afirmat pe Telegram şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk, Pavel Kirilenko.

"Au fost localizate peste zece incendii (provocate de aceste obuze) şi au fost ţinute sub control de către personalul Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă", a continuat el.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva ţintelor militare, în baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

 

Rusia neagă în continuare faptul că a folosit astfel de muniţii



Rusia a dezminţit la 25 martie orice încălcare a dreptului internaţional după ce a fost acuzată în mod repetat de Ucraina că a folosit astfel de muniţii în cadrul ofensivei sale.

"Au fost bombardate şi oraşele Georgievka, Novokalinovo şi Oceretino", a adăugat Pavel Kirilenko, fără a oferi detalii despre muniţia folosită.

"Nu s-au înregistrat victime în rândul civililor, dar mai multe case au fost avariate", a subliniat el.

Un atac aerian rusesc a fost efectuat şi asupra satului Slobojanske, din nord-est, provocând moartea unei femei şi a fiului ei de 11 ani, a anunţat serviciul de presă al Parchetului regional Harkov.

De asemenea, au fost trase rachete asupra unei uzine din Novomoskovsk şi a unui depozit de petrol din Dnipropetrovsk, în est, a declarat şeful administraţiei militare din regiune, Valentin Reznicenko, potrivit căruia nu există victime.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel