Judecatorul Cristi Danileț: Sunt unii care vor să taie accesul presei la dosare și în sălile de judecată

StiriDiaspora Team / 10 iun 2019, 11:56 Salveaza PDF Comentarii

Judecătorul Cristi Danileț scrie că "Sunt unii care vor să taie accesul presei la dosare și în sălile de judecată." Consiliului Superior al Magistraturii  ar urma să îngreuneze accesul publicului la informații din dosare și accesul în sala de judecată.

"Sunt unii care vor să taie accesul presei la dosare și în sălile de judecată.

În condițiile în care tehnologia digitală ne invadează viața, noi suntem încă la purtat hârtii în dosare și prin birouri. Vreți reforma adevărată în privința transparenței justiției în sala de judecată? Atunci regula trebuie să fie: toate procesele se transmit online, printr-un sistem de 4 camere video în fiecare sală de judecată, care preiau semnalul și îl transmit publicului prin internet. Se practică în SUA și UK. Haideți sa mergem spre viitor!

Iată mai jos propunerea halucinantă din proiectul pentru noul ghid al CSM privind relațiile cu presa:
Art. 39 - Principiul de bază este ca şedinţele să fie accesibile tuturor, inclusiv presei, însă instanţa va aprecia, acolo unde este cazul, dacă accesul publicului în sala de judecată trebuie restricţionat sau interzis.

Preşedintele completului poate să instituie interdicţii sau să impună restricţii care ţin de specificul cauzei deduse judecăţii. Factorii ce pot juca un rol în decizia de a restricționa sau interzice accesul în sala de judecată sunt: dreptul părților din proces la respectarea vieții private și de familie; păstrarea ordinii publice în instanță; securitatea națională; natura cauzei judecate (litigiu penal, civil sau administrativ); dreptul la un proces echitabil; prezumția de nevinovăție; influențarea părților prin prezența mass-media, în mod special a presei audiovizuale; interesul funcționării normale a justiției; autoritatea, independența și imparțialitatea judecătorului.", a scris Cristi Danileț pe pagina personală de Facebook.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy