Judecătorii Tribunalului Brăila au intrat în GREVĂ japoneză. Se solicită ABROGAREA OUG 7

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Judecătorii Tribunalului Brăila au intrat în grevă japoneză şi vor purta banderole albe pe durata şedinţelor de judecată, solicitând abrogarea OUG 7/2019, se arată într-un comunicat de presă remis de Tribunalul Brăila şi semnat de judecătorul Viorel Vasile, în calitate de preşedinte. 

"Sprijinim eforturile Consiliului Superior al Magistraturii pentru rezolvarea situaţiei creată prin adoptarea OUG nr.7/2019. Până la remedierea situaţiei, ca formă de protest, judecătorii din cadrul Tribunalului Brăila au hotărât purtarea de banderolă albă pe durata şedinţelor de judecată", se arată în comunicatul remis de Tribunalul Brăila. 

Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Brăila, unde membrii acesteia şi-au exprimat un "dezacord ferm" cu privire la adoptarea OUG 7/2019. În opinia judecătorilor brăileni, ordonanţa a fost adoptată fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii, impus de prevederile art. 9 alin. 1 din Legea nr. 24/2000, privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, şi "încalcă în mod grav şi nescuzabil principiul cooperării loiale între cele trei puteri exercitate într-un stat democratic: legislativă, executivă şi judecătorească, evocat în mod constant de către Curtea Constituţională a României în jurisprudenţa sa". 

Un alt motiv de respingere a OUG 7/2019 invocat de judecătorii brăileni este reprezentat de introducerea unui nou caz de eliberare din funcţia de judecător prin această ordonanţă, respectiv prin "neîndeplinirea condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie", care reprezintă "o subminare a independenţei judecătorului, în condiţiile în care textul normativ nu este clar şi predictibil, nefiind menţionate şi explicate criteriile legale care să corespundă conceptului de bună reputaţie". 

Judecătorii au mai invocat principiul separaţiei carierelor, instituit prin art. 1 alin. 2 din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care fost introdus prin Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, susţinând că acesta a fost "nesocotit în mod flagrant prin modificările aduse de OUG 7/2019". 

Magistraţii brăileni mai reclamă modul în care este reglementată desemnarea conducerii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, care, conform ordonanţei, va avea conducerea desemnată de entităţi politice, deşi Legea 207/2018 a dat această competenţă Consiliului Superior al Magistraturii. Având în vedere că secţia este exceptată de la controlul ierarhic, magistraţii din cadrul Tribunalului Brăila solicită desfiinţarea acesteia. 

Judecătorii mai solicită înlăturarea dispoziţiilor privind hotărârile ce se pot lua de către Colegiile de conducere, având în vedere că acestea sunt puse în situaţia de a nu mai putea activa, "de multe ori fiind necesar a se da hotărâri care vizează managementul instanţei în situaţii neacoperite de lege sau regulament". 

"Solicităm abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii (aspecte privind admiterea în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi modalitatea de notare a candidaţilor la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). Adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019 nu justifică o urgenţă imperioasă care să corespundă unei nevoi stringente de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în contextul în care toate aceste 3 legi au fost modificate de către Parlament în toamna anului 2018", se arată în comunicatul citat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel