Japonia refuză să plătească gazele în ruble

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Japonia refuză să plătească gazele în ruble
Japonia refuză să plătească gazele în ruble

Japonia nu va plăti achiziţiile de gaze din Rusia în ruble, a declarat, vineri, premierul nipon Fumio Kishida, după expirarea ultimatumului acestei ţări ca toţi cumpărătorii "neprietenoşi" să plătească în ruble sau li se vor suspenda contractele, relatează agenţia EFE.

"Aşa cum s-a decis la reuniunea extraordinară a miniştrilor Energiei din G7, refuzăm", a răspuns Kishida vineri, la o şedinţă parlamentară, întrebat despre plata în ruble cerută de Moscova.

Şeful Executivului japonez, care nu a oferit nicio informaţie despre stadiul contractelor energetice cu Federaţia Rusă, a subliniat că negocierile în acest sens sunt deschise şi a precizat că va adopta "măsurile adecvate", fără a da detalii.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că va suspenda contractele de furnizare de gaze ale ţărilor incluse pe lista sa de "ţări neprietenoase", pe care se află şi Japonia, în cazul în care nu vor plăti, începând de vineri, achiziţiile în ruble şi nu îşi vor deschide un cont în moneda naţională la Gazprombank.

 

Japonia a impus sancţiuni Rusiei după invazia în Ucraina



Japonia, care a impus sancţiuni Rusiei după invazia în Ucraina, s-a arătat reticentă în a lua măsuri pe plan energetic din cauza ridicatei dependenţe de exterior şi a continuat să importe gaze lichefiate din Rusia, de unde cumpără aproape 8,8% din acest combustibil, conform datelor oficiale.

Importurile sale de petrol au fost însă afectate, după ce două principale rafinării din ţară, Idemitsu şi Eneos, au anunţat că nu vor mai importa petrol după expirarea contractelor. Doar 4,3% din aceste importuri nipone provin din Rusia, majoritatea fiind din Orientul Mijlociu.

"Văzând situaţia din Ucraina nu putem să acţionăm ca până acum, este dificil să continuăm cu activităţi care contribuie la economia rusă", a spus Kishida despre cooperarea economică cu Moscova.

 

Peste 40% dintre companiile japoneze din Rusia şi-au suspendat operaţiunile



Peste 40% dintre companiile japoneze din Rusia şi-au suspendat operaţiunile ca urmare a invaziei, conform unui sondaj realizat de Organizaţia Japoneză de Comerţ Exterior.

Kishida a afirmat că bugetul extraordinar dezbătut de Guvernul său include posibile măsuri pentru companiile cu proiecte în Rusia care se vor retrage şi că va fi luată o decizie urmărind evoluţia situaţiei din Ucraina.

Premierul nipon a spus asta după ce a adus în discuţie consorţiile de exploatare a petrolului şi gazelor naturale Sahalin 1 şi 2 din Rusia, cu o importantă participaţie japoneză, pe care Tokio a refuzat să le blocheze ca urmare a "importanţei lor pentru securitatea energetică a ţării şi a unei aprovizionări stabile pe termen lung" pentru Japonia. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel