Japonia l-a omagiat pe fostul premier ucis Shinzo Abe cu flori și 19 salve de tunuri la funeralii de stat

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Japonia l-a omagiat pe fostul premier ucis Shinzo Abe cu flori și 19 salve de tunuri la funeralii de stat / Foto: Captură video youtube
Japonia l-a omagiat pe fostul premier ucis Shinzo Abe cu flori și 19 salve de tunuri la funeralii de stat / Foto: Captură video youtube

Cu flori, rugăciuni și un salut cu 19 salve de tunuri, Japonia l-a onorat marți pe fostul prim-ministru Shinzo Abe, la prima înmormântare de stat pentru un fost premier în ultimii 55 de ani - o ceremonie care a devenit la fel de divizivă ca și în timpul vieții sale.

Ceremonia a început la ora 14:00 (05:00 GMT), cu cenușa lui Abe purtată în sala Nippon Budokan din centrul Tokyo de văduva sa, Akie, pe muzica unei fanfare militare și în sunetul salutului gărzii de onoare.

În interiorul Budokan, cunoscut mai degrabă ca sală de concerte, un portret mare al lui Abe, acoperit cu o panglică neagră, atârna deasupra unui buchet de flori verzi, albe și galbene. În apropiere, un perete de fotografii îl arăta pe acesta plimbându-se cu liderii G7, ținându-se de mână cu copiii și vizitând zonele calamitate.

 

Fostul prim-ministru Shinzo Abe a fost ucis

 

Uciderea lui Abe la un miting de campanie din 8 iulie a declanșat o avalanșă de dezvăluiri despre legăturile dintre legislatorii din Partidul Liberal Democrat (PLD), pe care l-a condus cândva, și Biserica Unificării, pe care criticii o numesc cult, declanșând o reacție împotriva actualului premier Fumio Kishida.

Cu ratingul său de susținere coborât la cel mai scăzut nivel din istorie din cauza controversei, Kishida și-a cerut scuze și a promis că va tăia legăturile partidului cu biserica.

Dar opoziția față de onorarea lui Abe cu o înmormântare de stat, primul eveniment de acest fel din 1967, a persistat, alimentată de un preț de 11,5 milioane de dolari care va fi suportat de stat într-o perioadă de durere economică pentru cetățenii obișnuiți. citiți mai mult

 

Shinzo Abe a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei 

 

Un naționalist neapologetic, Abe a împins țara spre o poziție de apărare musculoasă pe care mulți o consideră acum ca fiind oportună pe fondul îngrijorării crescânde față de China, dar pe care alții o critică ca fiind prea dură.

Într-o parte a centrului orașului Tokyo, protestatarii au fluturat pancarte și au scandat "Fără funeralii de stat", pe acorduri de chitară.

Dar mii de persoane în doliu au năvălit la locul de desfășurare a funeraliilor încă de la primele ore ale dimineții, obligându-i pe organizatori să deschidă sala cu o jumătate de oră mai devreme. În câteva ore, aproximativ 10.000 de persoane au depus flori și s-au înclinat în rugăciune tăcută în fața imaginii lui Abe, a arătat televiziunea, iar un număr mult mai mare de persoane așteptau la cozi lungi, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel