Italienii ies în stradă și amenință că nu își vor mai plăti facturile dacă nu scad prețurile: "Nu mai plătim"

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Patrizia Cortellessa / contropiano.org
Foto: Patrizia Cortellessa / contropiano.org

Italienii au protestat ieri, la Roma, nemulțumiți de facturile tot mai mari și de prețurile în creștere. Ei au amenințat că nu vor mai plăti facturile dacă lucrurile nu se îndreaptă.

Sute de italieni au ieşit în stradă, la Roma, pentru a protesta faţă de facturile mari, inflaţia uriaşă şi imposibilitatea de a-şi asigura traiul zilnic. Ei au organizat un marș sub sloganul "Nu mai plătim!". 

Protestatarii au adus cu ei coşuri de cumpărături goale în care spun că nu-şi permit să mai pună nimic. Oamenii cer creşterea salariilor şi a beneficiilor sociale şi, în primul rând, scăderea preţurilor la energie.

Mai mult, aceștia au creat şi o petiţie online pentru cererile lor. Dacă petiția va aduna un milion de semnături, şi până la 30 noiembrie Guvernul nu le satisface cererile, protesttarii amenință că nu îşi vor mai plăti facturile, relatează Știrile TVR.

Potrivit presei locale din Italia, Organizația care a mobilizat oamenii pentru a protesta va organiza un nou miting pe 24 octombrie, tot la Roma și pe 5 noiembrie la Napoli.

Citește și:

Apar primele fisuri în coaliția Meloni

 

Coaliţia de extremă dreapta a Giorgiei Meloni, care a câştigat alegerile legislative din 25 septembrie, s-a confruntat joi cu un start furtunos în prima sesiune a parlamentului, marcată de tensiuni între aliaţii chemaţi să guverneze împreună, informează AFP.

Partidul post-fascist Fratelli d'Italia, condus de Meloni, a câştigat 26% din voturi, însă pentru a dispune de o majoritate absolută în parlament are nevoie de cei doi parteneri de coaliţie, partidul anti-imigranţi Liga al lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi. Cele trei partide negociază de mai multe zile împărţirea portofoliilor ministeriale ale viitorului guvern, nevoit să se confrunte cu numeroase provocări, printre care criza energetică provocată de războiul din Ucraina şi o inflaţie care afectează gospodăriile şi companiile.

Semn al acestor negocieri tensionate, Ignazio La Russa, fost ministru al apărării şi cofondator al Fratelli d'Italia împreună cu Giorgia Meloni, ales joi preşedinte al senatului, nu a obţinut toate voturile din partea coaliţiei de dreapta/extremă dreapta din cauza dezertării mai multor senatori membri ai partidului Forza Italia. Cei care i-au dat voturile lipsă au fost politicieni din opoziţie.

Înaintea votului, Silvio Berlusconi, revenit în Senat din care fusese exclus în 2013 după o condamnare de ne-eligibilitate, cu o mină furioasă a lovit cu pumnul în pupitru în timpul unei discuţii aprinse cu Ignazio La Russa.

Evenimente simbolice în parlamentul italian 

 

 

Într-un comunicat dat publicităţii după vot, miliardarul în vârstă de 86 de ani, al cărui partid a obţinut la alegeri 8%, lăsa să se înţeleagă că membrii coaliţiei continuă să se certe cu privire la alocarea ministerelor. El şi-a exprimat „o nelinişte profundă faţă de vetourile din ultimele zile cu privire la formarea guvernului” şi a solicitat „o colaborare loială şi eficientă cu celelalte forţe ale majorităţii pentru a oferi rapid ţării un guvern”.

Supravieţuitoare a Holocaustului, Liliana Segre, în vârstă de 92 de ani, cea care, în calitate de decan, a prezidat prima sesiune a senatului, a subliniat „valoarea simbolică” a prezenţei sale, „în această lună octombrie, ce marchează centenarul Marşului asupra Romei, care a fost începutul dictaturii fasciste”.

Un alt eveniment simbolic petrecut joi în parlamentul italian a fost învestirea unui deputat de origine ivoriană, Aboubakar Soumahoro, îmbrăcat în costum şi purtând cizme de cauciuc pline de noroi, un omagiu adus muncitorilor agricoli străini exploataţi în Italia, dintre care unii au murit pe câmp, copleşiţi de căldură şi oboseală.

Camera deputaţilor trebuie să îşi aleagă preşedintele până vineri cel târziu, după eşecul a trei scrutinuri organizate joi.

Matteo Salvini, al cărui partid a obţinut 9% din voturile italienilor, l-a propus pe Lorenzo Fontana, un catolic tradiţionalist, fost ministru pentru afaceri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel