Italienii deplâng dispariția ciobanului Nicolae: „Îți vom simți lipsa până pe Muntele Sirente, pe care l-ai înfrumusețat cu fluierăturile tale”

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Italia. În memoria păstorului Nicola: „Îți vom simți lipsa până pe Muntele Sirente, pe care l-ai înfrumusețat cu fluierăturile tale” / Foto: Unsplash
Italia. În memoria păstorului Nicola: „Îți vom simți lipsa până pe Muntele Sirente, pe care l-ai înfrumusețat cu fluierăturile tale” / Foto: Unsplash

Ciobanul Nicola, așa cum era cunoscut în Italia, sau Nicolae, după cum a fost botezat în România, a fost celebrat astăzi de Giancarlo Sociali, un pasionat cunoscător al tradițiilor din teritoriile noastre, printr-un mesaj plin de dor.

Ciobanul Nicola s-a stins din viață în luna octombrie a anului trecut, în urma unei boli neașteptate și subite, dar a lăsat o amprentă puternică în urma lui asupra muntelui Sirente, unde și-a petrecut ani la rând având grijă de oi.

 

Povestea ciobanului Nicola

 

Nicola sosise din România cu câțiva ani în urmă și se stabilise în Marsica, începând să lucreze cu turmele, alături de Tonino Taccone, un cioban din Celano. Între cei doi bărbați s-a dezvoltat o bună înțelegere de lucru și o prietenie frățească. Nicola a fost bine primit și apreciat în Celano, iar dispariția sa a lăsat un mare gol în sufletele tuturor care l-au cunoscut.

Giancarlo Sociali, un pasionat cunoscător al tradițiilor din teritoriile noastre, legate de prețioasa cultură a transhumanței, inclusă în 2019 de UNESCO în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial, a adus un omagiu ciobanului Nicola, român și maramureșean în toată regula, cu ocazia celebrării un an de când a plecat dintre cei vii. 

 

Ciobanul Nicola, unul dintre puținii păstori adevărați

 

Giancarlo a împărtășit amintiri legate de Nicola, pe care îl descrie ca fiind "unul dintre puținii păstori adevărați". Nicola, scrie Sociali, "știa să fie păstor, ceea ce pentru el nu era doar o meserie, ci o adevărată pasiune.

Amintirea lui Nicola este importantă pentru Giancarlo Sociali, dar și pentru cei care recunosc în meseria de cioban o profundă relevanță socială, istorică, tradițională, antropologică și teritorială.

Cu puțin timp înainte de a muri, Nicola se întorsese în țara sa natală pentru a participa la nunta fiicei sale, împreună cu întreaga familie. După ce sărbătorile s-au terminat, s-a întors la Celano, alături de prietenul său Tonino, pentru a duce oile la pășune în fiecare zi. "Tuturor ne va fi dor de tine", scrie Giancarlo Sociali, "și mai ales Muntelui Sirente, unde fluierăturile tale ne înveseleau pe toți.”, conform presei străine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel