Italia vrea să protejeze Roma şi Lazio: Românii care sosesc cu autocarele vor fi TESTAŢI

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Românii care vin acum în Italia cu autocarul, în special în Roma sau Lazio, vor fi testaţi pentru coronavirus, potrivit Il Messaggero.

Măsuri imediate ale Regiunii Lazio privind unele cazuri de coronavirus de import, în special din România.

"Vom cere testarea călătorilor din autocarele care vin din țările cu risc. Prioritatea este să apărăm Roma și Lazio", spune consilierul regional, potrivit Il Messaggero.

În aceste zile, mulţi lucrători, printre care şi îngrijitori, se întorc în Lazio la bordul autobuzelor care se opresc în stația Tiburtina.

Îngrijorarea autorităţilor se îndreaptă către cei care lucrează cu persoanele în vârstă și cei mai fragili care sunt categoriile cu cel mai mare risc pentru Covid 19. Punctul de cotitură într-o zi în Lazio, unde există 19 cazuri noi pozitive.

 

Aproximativ o mie de români vin în Roma, în fiecare săptămână

 

În Roma lucrează aproximativ 38 de mii de îngrijitori: au grijă de bătrâni, mai ales, dar și de copii. Aproximativ 1.000 de oameni vin în Roma din România în fiecare săptămână.

Doar în autogara Tiburtina, traficul săptămânal este de aproximativ cincisprezece, douăzeci de sosiri și plecări gestionate de operatorii români. Fiecare mașină circulă cu o capacitate redusă datorită distanțelor, dar traficul mediu pe care structura îl înregistrează este de aproximativ 450 de persoane la fiecare șapte zile, cu vârfuri în weekend, unde se concentrează cel mai mare număr de călătorii.

Apoi, pe lângă sistemul „obișnuit”, există un canal mai puțin oficial, care trece întotdeauna prin Tiburtina: autobuze neînregistrate, ca să nu mai vorbim de hub-ul Anagnina, unde sosesc direct din România zeci de mașini și autoutilitare.

Coronavirus Lazio, buletin: 26 de noi infecții, jumătate din străinătate.

Îngrijitori pozitivi în autobuzele din România

În România, de asemenea, astăzi există alte 1.284 de infecții care duc totalul la peste 43.000: cifre care, după cum se știe, l-au determinat ieri pe ministrul Sănătății, Roberto Speranza, să impună o carantină de 14 zile celor care provin din țara membră UE.

Este pentru prima dată de la redeschiderea frontierelor când două ţări au fost excluse din libera circulație. Printre consecințele acestei prevederi, alarma îngrijitorilor nu poate fi subestimată.

De fapt, cetăţenii din țările din Europa de Est reprezintă 40,9% din totalul lucrătorilor casnici obișnuiți care își desfășoară activitatea în Italia, peste 347 de mii (date Istat 2019).

Printre altele, cea mai mare comunitate străină provine din România: la 1 ianuarie 2020, peste 1,2 milioane de români au fost înregistrați în țara noastră, aproape un sfert din numărul total de străini.

Conform elaborărilor Observatorului Național Domina privind munca casnică, 30% din populația din această țară este angajată în servicii personale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel